Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК: Българите доплащат най-много за здраве в ЕС

В доклад на ЕК за здравеопазването в България се посочва, че населението на страната ни е с най-ниска продължителност на живот в ЕС.

Европейската комисия (ЕК) публикува на 28 ноември 2019 г. здравен профил за България 2019, в който посочва основните слабости в системата на здравеопазването ни за периода 2015-2017 г.

В доклада се посочва, че здравеопазването у нас вече е по-скъпо. За един човек държавата отделя по 1311 евро за здравни грижи.

Въпреки поскъпването, здравеопазването в България остава едно от най-евтините за ЕС.

От всички европейци обаче българите доплащат най-много за лекарства и допълнителни услуги, които не се поемат от Здравната каса. Средно българинът отделя по 567 евро за лекарства.

Въпреки че здравното осигуряване е задължително, Европейската комисия отбелязва, че един на всеки седем души у нас е неосигурен.

Друга тревожна тенденция според Европейската комисия е, че медицинските специалисти се местят в по-големите градове или емигрират в чужбина. Така въпреки че имаме достатъчно медицински специалисти, те са разпределени неравномерно. Ако в София на един лекар се падат средно по 196 пациенти, в Кърджали един специалист трябва да помогне на средно 386 души.

Като добра новина Европейската комисия отбелязва, че средната продължителността на живота на българите се е увеличила с около 3 години. Въпреки това обаче тя си остава най-ниска в целия ЕС.

Според Комисията голяма част от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратени с добро лечение, но това не се е случило, тъй като здравеопазването никато цяло не успява да лекува пациентите ефикасно и своевременно.

Източник/ци: https://zdraven.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!