Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Браво на Бургас: Старците ще пътуват безплатно

Браво на Бургас: Старците ще пътуват безплатно

Браво на общинските съветници в Бургас - старейшините приеха докладната записка на администрацията за безплатно пътуване на пенсионерите над 75 години през уикенда и празничните дни. Идеята е старците да пътуват безплатно в тези дни, при положение, че притежават карти за пътуване в градския транспорт. За целта „Бургасбус“ ще бъде компенсиран с 20.80 лева на месец.

Заместник-кметът Красимир Стойчев обясни, че от това ще възползват около 3000 бургазлии, като годишно разходите за пътуванията им ще възлизат на 720 000 лева. Това не е твърдо фиксирана сума, тъй като не се знае по колко пътувания на ден ще правят пенсионерите, пише радостно faragency.bg.

Чанко Мирчев от БСП, които няколко пъти през изминалия мандат предлагаха подобни решение за най-възрастните бургазлии, обясни, че ще подкрепят докладната, макар и малко закъсняла.

„Уикендът не е най-подходящото време за тези безплатни пътувания обаче, защото повечето възрастни хора ходят през седмицата при личните си лекари. Няма да фалираме „Бургасбус“, защото тези пътувания ще са субсидирани“, обясни той.

Тук Манол Тодоров от ДБГ направи предложение възрастта да падне на 70 години, като поясни, че няма голяма разлика между 70 и 75-годишните.

Красимир Стойчев поясни, че всичко това е свързано с финанси и е включено в бюджета на общината. Направени са разчети и са обосновани спрямо предложение за над 75 години.

Бойчо Георгиев призова всички да подкрепят докладната в този й вариант, а по-нататък, ако има възможност да се правят други предложения за други възрасти.

„Всичко е свързано с разходи и разчети, затова моля изтеглете предложението си за 70-годишните“, каза той.

Антонио Душепеев също каза, че подпомагане на хора от тази група е разумно, но трябва да е финансово разчетено. Живко Табаков репликира, че не е видял никъде финансови разчети в това предложение. Докладната записка наистина не посочва друго освен, че „Бургасбус“ ще се финансира с 20.80 лева на месец.

Кметът Димитър Николов също взе отношение по темата. Той обясни, че и на общината се иска да може да подкрепи по-голям брой пенсионери, но финансовите разчети в момента позволяват така направеното предложение.

„Всякакви други предложения ще означават намеса в бюджета на „Бургасбус“ и няма как да не се съгласува с инж. Петко Драгнев“, поясни Николов.

Самият Драгнев посочи, че и в момента пенсионерите пътуват за 21 стотинки на пътуване. Иначе безплатните пътувания щели да стават с допълнителна хартиена карта, която ще се показва в дните, в които ще могат да пътуват безплатно. Управителят на превозвача добави още, че няма как да се изчисли колко точно ще пътуват пенсионерите, тъй като броят пътувания в уикендите и празничните дни ще им е неограничен.

„Всяко решение за допълнителни изменения на докладната допълнително ще затрудни състоянието на фирмата“, заключи той.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!