Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова доза комунизъм: Фандъкова вдига шоково данъците (графики с новите цени)

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи днес драстично увеличение на данъците в града,както съобщи Lupa.bg по-рано днес. Въпреки че в предизборната си кампания тя се заричаше, че ставките няма да бъдат променяни, избраната за 4-и мандат кметица на столицата сюрпризира неприятно гражданите с готвената ценова тесла.

"Знам, че тази тема е деликатна, но се налага да го направим. Надявам се на подкрепа и от общинския съвет, и от столичани - за да повишим качеството си на живот и да облагаме справедливо съгласно всички положителни европейски практики. Това е начина столичани да дишаме по-чист въздух", аргументира се Фандъкова.

Увеличението засяга предимно данъка за автомобили, който плащат техните собственици, както и данъка за придобиване на имущество, който засяга основно сделките с имоти и автомобили. Промените в Наредбата за местните данъци и такси ще бъдат публикувани късно тази вечер и трябва да бъдат приети до края на годината.

Данъкът върху сделките ще се вдигне с 20 на сто и вече ще е 3% върху стойността на покупката при 2,5% в момента. Данъкът за автомобилите ще се увеличи с различни проценти и суми в зависимост от екологичния стандарт на колата и нейната мощност. От общината не обясниха колко точно собственици ще бъдат засегнати. Ръстът на данъците за колите обаче ще е между 10% и над 40%, което е повече от драстично.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Най-голямо ще е поскъпването за най-старите и най-мощни автомобили. Така за кола на 23 години с категория Евро 2 и мощност от 149 киловата (200 конски сили) догодина ще се плащат 326 лева данък при 222 лева през тази година.

При по-новите и екологични коли от стандартите Евро 5 и Евро 6, които са с мощност до 75 киловата (100 конски сили), данъците ще се запазят, както досега или ще се увеличат с до около 10 лева, показват изчисленията на общината.

Вдигането на данъците за най-мощните и замърсяващи коли се налага, за да може хората, които замърсяват най-много, да плащат повече. Според Йорданка Фандъкова това едва ли ще доведе до автоматично отказ на собствениците им да ги карат, но пък е заявка, че София ще води дебат за прилагането на по-рестриктивни политики към старите и замърсяващи коли, за да не се превърне в автоморгата на Европа. Парите от увеличените данъци за колите пък ще се ползват за мерки за подобряване на чистота на въздуха.

Това принципно е справедливо и уместно решение, въпросът обаче е защо не бе казано по-рано, например преди изборите за кмет на София, питат се столичани. По време на кампанията си за нов мандат Фандъкова непрекъснато повтаряше, че данъците няма да се увеличават. Само месец по-късно, вече като избран кмет, тя се отметна от обещанието си.

Увеличението на данъка върху имуществените сделки пък беше обяснено с нуждата да се осигурят повече средства за инвестиции в кварталите. Общо от увеличението общината очаква да получи 37 млн. лева повече през следващата календарна година.

Данък сгради и такса смет няма да се променят и остават съответно 1.875 промила и 1.6 промила върху данъчната оценка на имотите на гражданите. Засега не се предвижда увеличение и на други данъци, гарантира Фандъкова.

Данъкът за автомобилите, регистрирани в София, се определя от три компонента - възрастта на колата (коефициентът е определен със закон), мощността и екологичния стандарт (последните два се определят с решение на общинския съвет). В София данък се плаща за близо 800 000 коли. Сигурно е, че за 180 000 от тях, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6, няма да има увеличение на компонента свързан с екологичността. Възможно е обаче за тях да има повишение на данъка, ако мощността им е до 74 киловата или 99 конски сили. За по-мощните коли дори и от тези категории може да има увеличение с 10-15 на сто.

Компонентът за мощност ще се запази без промяна за 360 000 автомобила с мощност до 74 киловата или 99 конски сили. Но и сред тях има такива, за които данъкът ще се вдигне заради ръста на компонента за екологичност.

Промяна на коефициента за мощност - графика

Промяна на коефициента за екологичност - графика

Частта от данъка, която засяга екостандарта на колите, нараства за автомобилите без категория, както и от категориите от Евро 1 до Евро 4. За колите от най-ниските категории - до Евро 2, увеличението на тази част от данъка ще е 27 на сто. За тези от Евро 3 - 10%, а за Евро 4 - 25 на сто.

Как ще се отразят промените на кола с мощност 55 киловата (74 конски сили) - графика

Как ще се отразят промените на кола с мощност 75 киловата (100 конски сили) - графика

Как ще се отразят промените на кола с мощност 149 киловата (200 конски сили) - графика

Заб.: Всички публикувани графики са предоставени от Столична община на медиите

До момента София облагаше по-старите и по-замърсяващи автомобили по минималните ставки, заложени в Закона за местните данъци и такси. Това обаче довело до спад в приходите по перото. Към края на октомври по него са събрани 86 млн. лева при 96 млн. лева за същия период на миналата година. 

Общината предлага и увеличение на един от данъците, който е сред основните пера в бюджета - върху възмездното придобиване на имущество (основно имоти и коли). Ако предложението на администрацията бъде прието, върху всяка сделка с имот или кола на общината вече ще се плащат 3% от стойността при 2,5 на сто в момента. Допълнителният приход от увеличението ще отиде за ремонт на квартални улици и тротоари. Част от парите ще бъдат дадени на районните кметове за изпълнение на техните програми, които те защитават пред централната администрация.

Фандъкова призова софиянци, които искат децата им да дишат по-чист въздух, както и общинските съветници, които призоваваха за по-драстични мерки срещу замърсяването, както и за децентрализация на районите, да подкрепят предложенията ѝ. Най-вероятно обаче искането за по-високи данъци ще срещна яростна съпротива от страна на опозицията, която вече има сериозно присъствие в общинския съвет.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!