Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Внезапен полет към свободата: Китайски пилот търси основни човешки права в САЩ

ИЗНЕНАДА И БОЛКА: Юан Шен, преуспяващ пилот, говори за своето изненадващо и болезнено решение да изостави своя начин на живот и семейството си, за да избегне жестокото преследване в Китай. Той сподели преживяванията си в Националния пресклуб във Вашингтон (Lisa Fan / Epoch Times)

Пилот с 18 годишен опит в Шанхайската авиокомпания China Eastern Airlines кацна на летището в Лос Анжелис с изненадващото решение да напусне жена си, 12-годишната си дъщеря и успешната си кариера в Китай, за да избегне преследването на Китайската комунистическа партия.

Г-н Юан Шен, 39-годишен, описа в Националния пресклуб във Вашингтон своите преживявания и болезненото си решение да напусне Китай. Посредством преводач, Юан търпеливо разказа историята си в детайли и отговори на въпроси след това.

„За последните 18 години не съм имал никакви инциденти и бях награден със сребърен медал за безопасно пилотиране.”, каза той и поясни, че в Китай е заработвал еквивалента на 3600 щатски долара месечно – много висока за страната заплата. „Общо взето работата и семейният ми живот са доста добри”, каза той.  

Юан бе тих и спокоен на вид, въпреки че все още възприемаше ситуацията и тежестта на положението си. „Никога преди това не бях мислил по въпроса за напускане на Китай. Имам добър живот там… Но колкото повече обмислях положението си в самолета [за Лос Анжелис], толкова по-неловко се чувствах.

Мисълта да остана в Америка дойде толкова внезапно, че шокира дори самия мен.”, каза стоящият на подума в Националния пресклуб в своята капитанска униформа Юан, изглеждащ все още леко шокиран.

Опасни думи

Според Юан, в живота му настъпил обрат след като разговарял с млад мъж, работещ в отдела за контрол на безопасността на летището, точно преди полета му от Шанхай за Лос Анжелис.

Поради акцента на младежа, Юан решил, че е от родния му град в провинция Шандон. Юан започнал разговор с него относно „Девет коментара за Комунистическата партия”, серия от публикации на TheEpochTimes, разкриваща нецензурираната история на Китайската комунистическа партия (ККП). Той предложил на младия човек да се оттегли от партията и разговарял с него за преследването на Фалун Гонг в Китай.

„Това, с което най-сериозно се занимава полицията сега [в Китай], са „Деветте коментара”. Притежаването на едно копие от „Деветте коментара” се равнява на присъда от 4 години затвор”, поясни той.

По думите на Юан, не дълго след разговора им младият мъж се върнал с четирима униформени от полицейската охрана на летището. След това пристигнали и още двама, като единият от тях му казал: „Вие определено няма да можете да заминете днес! Става въпрос за неща, касаещи държавна сигурност. Въпросът е твърде сериозен.”.

Екипажът на полета обаче възразил на полицаите, казвайки че е твърде късно да намерят пилот да замести Юан, и че без него не биха могли да излетят. В това време вече над 300 души били на борда на самолета и полицаите се обезпокоили, че ще трябва да поемат отговорност за забавяне на полет с над 300 пътници.

Решение на живот и смърт

Докато разказваше за случилото се, Юан не даваше много воля на чувствата си. Само няколко пъти гласът му потрепери, когато разказваше как съпругата му споделила по телефона, че по всяка вероятност и тя ще бъде въвлечена в това, и ще бъде изпратена в принудителен трудов лагер, въпреки че не практикува Фалун Гонг.

Той трепна и докато говореше за преживяното през 1999 г., когато започва преследването в Китай. Всички практикуващи Фалун Гонг от работния му екип били принудени да напишат писма, гарантиращи, че ще се откажат от практикуването на Фалун Гонг. След силния натиск на множеството продължителни сесии за промиване на съзнанието там, той също написва такова писмо.

Според него най-вероятно това писмо е причината, поради която той не е бил преследван жестоко и поради която семейството му е могло да се радва на добър живот във времето, когато толкова много практикуващи Фалун Гонг страдат. Въпреки всичко, той заяви, че денят, в който е подписал това писмо, е плакал за пръв път като възрастен. Това било решение, за което той съжалява и до днес.

Юан каза, че започнал да практикува Фалун Гонг в края на 1997 г. С практиката го запознал бивш негов колега, имигрирал в Лос Анжелис. По това време здравословното състояние на Юан било влошено, но след практикуването на Фалун Гонг здравето му се подобрило драстично.

„Съпругата ми знае, че в Китай няма законова справедливост за Фалун Гонг … Ако се върна обратно, няма да могат да ме виждат и може би ще бъда изтезаван в затвора като другите практикуващи [Фалун Гонг]. Тя предпочита да сме разделени за известно време, така че все още да имаме някаква надежда.”, каза Шен.

Защо да рискува всичко?

Юан обясни, че ако никой не каже истината за ККП, тя ще продължава без задръжки да преследва хората. Той каза, че ние можем да облекчим преследването, като дадем възможност на международната общественост да узнае за него, тъй като ККП все още се страхува от външен натиск.

По време на пресконференцията Юан бе попитан дали е партиен член. Той отговори: „За да имаш хубава работа и добър живот в Китай трябва да си партиен член. Така че, при тези обстоятелства, аз също се присъединих към партията през 1999 г..”.

Юан прочел „Деветте коментара” през март 2005 г., по време на престоя си във Франция. „[Това] ми помогна да разбера природата на Комунистическата партия и какво е причинила тя на китайския народ през изминалите десетилетия. Така че бях решен да се оттегля от тази партия.”, каза той.

Юан каза, че „Китайските медии въобще не споменават за това. Ето защо считам за необходимо да помогна и на други хора да узнаят истината за Китайската комунистическа партия. Единствено посредством разкриване на истината пред все повече хора, ситуацията в Китай може постепенно да се промени.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!