Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сладко за приключенията на Бойко Борисов в страната на янките: "До Вашингтон и назад!"

Борисов към Тръмп: Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите страни не воюват

Сн. фейсбук

Автор:
Валерия Велева

Пардю се оказа прав. Борисов и Тръмп се харесаха. Приличат си. По много неща. Освен, че са нестандартни играчи, които винаги могат да поднесат изненада. 

Два часа прекараха заедно американският президент и българският премиер - време, в което имаше загърбени протоколни формалности, здрави ръкостискания, яки прегръдки, дружески потупвания по рамото, мъжки закачки, доволни физиономии и постигнати договорености. 

 

ДАЛЕЧ ОТ ОЧАКВАНОТО  

Историята на тези два часа се вмести в последните 52, чието отмерване започна от 9.00 в неделя сутринта, когато правителственият Еърбъс с националния флаг се отлепи от пистата на летище София и пое в посока Вашингтон, и завърши във вторник в 13.00, когато същият самолет се приземи отново у дома.

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВИЗИТАТА 

президентът Тръмп изрази готовност да посети България
придвижен към скорошно разрешаване е проблемът с отпадане на американските туристически визи за български граждани
увеличават се доставките на американски втечнен газ за България, но не толкова колкото е поискал Тръмп
във Варна ще бъде създаден натовски военноморски координационен център, но няма да има натовска черноморска база на територията на България. Базата ще е в Румъния.
САЩ ще подпомага стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис,
- САЩ нямат нищо против и Балкански поток като част от сътрудничеството ни със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод
САЩ толерират развитието на ядрената енергетика на България
САЩ нямат против строежа на АЕЦ “Белене” като български проект
разширяват се икономическите измерения на военното сътрудничество чрез допълнителни партньорства в отбранителната индустрия и предоставяне на достъп на България до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение на САЩ
САЩ ни подкрепят за членство в ОИРС
САЩ ще ни помогат за справяне с корупцията посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение. 

Това е записано в двата документа, които финализират визитата, преминала като на филм в последните 52 часа: Съвместно изявление на американския президент Тръмп и българския премиер Борисов и Съвместно изявление на правителствата на САЩ и България

И двата са под мотото: Ние сме стратегически партньори и съюзници!“

Разбира се трябва да сме далеч от всяка еуфория, защото българската история е богата с много примери на добри намерения и прекрасни срещи, които след това отшумяват и не се превръщат в реални действия. Още повече, че ситуацията около Тръмп е толкова проветрива, че не се знае колко време ще обитава Овалния кабинет и дали договорките му с Борисов няма да отлетят, ако го връхлети импийчмънт.

НО КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

Какво се случи и как завърши това шеметно посещение, чийто измерения никой в София не очакваше.?

В неделя в 9.00 правителственият самолет излетя от летище София с премиера, двама вицепремиери и двама министри на борда. Правителственият екип е силно редуциран. Няма пиари, няма съветници – освен началникък на кабинета на Борисов, шефът на протокола, медийният му съветник, лекар, четирима души от охраната и двадесетина журналисти.

ПРЕДСТОЯТ НИ 11 ЧАСА ВЪВ ВЪЗДУХА 

12.00 часа

На третия час от полета за Борисов в добро настроение идва при журналистите. Облечен е спортно - дънки, спортна фанелка, кафяво кожено яке. Близо половин час отговаря на всякакви въпроси. Говори му се. Каза, че няма да допусне Черноморска база на НАТО у нас; че не вижда смисъл Радев да бави указа за Иван Гешев, че президентът няма мотиви за това.
Укори медиите за публикациите по повод прегръдката му с посланичката на САЩ г-жа Херо Мустафа. И вметна, че журналистите не знаели, че нейните деца го наричат “чичо Бойко”.
Подмина с мълчание въпросите за Цветанов, на когото демократите във Вашингтон помагат не само за прохождането на аналитичния му център, но и за създаване на бъдещ политически проект, каквито слухове се носят в България. “И да правят, какво от това”, бяха единствените му думи за коментар. Изненадващо разкри, че преди раздялата си с Цветанов, му е дал писмо, с което му се отварят вратите навсякъде в САЩ. Вероятно на базата на това “пълномощно” задокеанските партньори на ГЕРБ продължават да гледат благосклонно към бившия вече Втори в ГЕРБ.

14.00

Кацаме в Рейкявик. Летище Кефлавик ни посреща - празно, сиво и скучно. И точно в тази празнота на шест часа път от София Борисов отново попада в прегръдки - на Васко от Плевен, който работи в едно от заведенията на огромното летище, където освен българската делегация, не се забелязан никой друг. Но, както казват, неведоми са пътищата Господни, а по тях Борисов винаги намира някой фен. Разбира се, случката веднага попада на фейсбук страницата на премиера, докато част от журналистите трескаво пускат новината, че той няма да допусне Черноморска база на НАТО на територията на България.

15.00

Качваме се отново на самолета. - директно към Вашингтон. Два часа преди да кацнем Борисов отново идва при журналистите. Възбуден е, леко притеснен. Разхожда се по цялата европейска тематика. Говорим за сръбския шпионски скандал, ядосан е на македонците, който се обявяват против договора с България. Казва, че е предупредил Скопие, че няма да видят ЕС, ако продължат с антибългарската реторика. Близо час стои при нас. Тръгва си с “Хайде, че остава час до кацането...” Ясно, че нещо го притеснява. 

БАЗА "АНДРЮС" И СКАНДАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК 

В 20.40 часа българско време (15.40 местно) кацаме на военновъздушната база „Андрюс“. Летището, което приема Air Force One, се ползва от американските президенти, от високопоставени гости на американските президенти, на този писта се е приземявал самолетът на папата, на държавни глави от цял свят. Протоколът винаги е един и същи - делово посрещане, без фанфари, музика и други салтанати.

Защото официалното посрещане е в Белия дом.

Борисов се появява на стълбичката на самолета в официален черен костюм. Посреща го българският посланик в САЩ, служители на посолството и зам. държавен секретар. Проколът е спазен, не е спазен обаче етикетът на протокола по отношение на общата визия и поведение на българската правителствена делегация. И това е първото, което вижда българската публика

По стълбичката първи зад Борисов слиза вицепремиерът Красимир Каракачанов с овехтели дънки, смачкано сако, който си носи чантата, сякаш влачи дисаги. Посрещането е предавано на живо на Фейсбук страницата на премиера. След няколко часа Фейсбук гръмва: България е неглижирана, премиерът не е посрещнат по протокол, няма музика, а министрите му се влачат след него като байганьовци. Коментарите валят със силата на негативизма, на които е способен българският гений.

Настаняваме се в хотела.

Безупречна организация на българското посолство.

Имаме няколко свободни часа - да усетим атмосферата на града, вечеря...

Официалното посрещане на българския премиер е на следващия ден сутринта преди поднасянето на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“

"ЗАПОЧВАМЕ"!

Преди да тръгне Борисов пуска една дума във Фейсбук: „Започваме“ и публикува снимка на бронираната американска лимузина с българския флаг. Сякаш се готви за битка...

Кортежът с българския премиер се движи бавно по алеите на парка. На всеки 10 метра войници отдават чест. В тържествената част на събитието участват близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

Когато българският премиер започва да изкачва стъпалата на Мемориалния комплекс 21 топовни салюта отмерват крачките му, докато застане на площадката пред входа, където е мястото за полагане на венеца. Звучат химните на България и САЩ 

По-късно от посолството обясниха, че са изненадани от тържествените топовни салюти, с които не винаги американците посрещат височайшите си си гости. Казват, че церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. Това е първият знак, че администрацията на Тръмп отдава особено значение на това посещение. И още един дребен детайл - в седмицата на Деня на благодарността администрацията в САЩ почти не работи. А точно в тези дни да има официално държавно посещение на чужда делегация, също е изключение и знак. В София обаче никой не коментира това – в социалните мрежи хит са дънките на Каракачанов и липсата на духова музика “селскостопанското летище”, където е кацнал самолетът на Борисов.

Премиерът има още две срещи - с републиканци и демократи, а журналистите се готвят за централното събитие.

Два часа преди височайшата среща се отправяме към Белия дом. Минаваме през жестоката цедка на охраната - кучета душат багажа ни, скенерите ни проверяват детайлно, паспорти, баджове...

БЕЛИЯ ДОМ И ИЗНЕНАДИТЕ

Най-после се насочваме към сградата на Белия дом.

И заставаме пред Южния вход, където по протокол стопанинът посреща гостите си. Есенното слънце е огряло зелената морава пред емблематичната сграда. В това време на северния вход работници издигат огромната коледна елха.

Мястото за журналистите е оградено с въженце, разстоянието до мястото на ръкуване е не повече от 5-6 метра.

На входа на Белия дом, редом до американското знаме е и българският флаг.

Часът е 14.00, официално обявеният час за начало на срещата.
Чакаме кортежа на българският премиер.
Минават 10-15 минути.
Тогава забелязваме как президентът Тръмп излиза от Овалния кабинет, минава под колонада покрай Розовата градина и се отправя към входа, където трябва да посрещне госта си. В това време кортежът на Борисов вече е навлязъл в парка на Белия дом и бавно се придвижва до входа. Тръмп излиза и точно в този момент лимузината на Борисов спира пред него.

Ръкостискане. Прегръдки. Опит за целувки от страна на Борисов и леко отдръпване на Тръмп.

Обръщат се. И потъват в Белия дом.

След 5 минути се появяват под бялата колонада покрай Розовата градина. Делят ги 20-30 метра от Овалния кабинет. Зад тях плътно се движат преводачите. Борисов казва нещо на Тръмп и сочи към медиите. После разбираме, че му е казал, че това са българските медии, които ще бъдат много доволни, ако той се спре пред тях и ги поздрави.

Тръмп кима и след няколко крачки двамата се спират.

Американският президент поздравява БГ журналистите: “Отнасяйте се добре с Борисов“ . Може би защото не знае какво ще му се случи след малко.

Заедно с нас са и дежурните американски колеги, които отразяват работата на президента и администрацията му и изобщо не се интересуват от госта, а от вътрешно-политическия скандал, който е гръмнал предишната вечер в САЩ - Тръмп е уволнил шефа на Военноморския флот. Причината – военноморският "тюлен" Еди Галахър се е снимал до тялото на своята жертва - боец ​​на ИДИЛ. Военният министър Марк Еспър уволнява шефа на военноморските сили Ричард Спенсър, защото е предложил тайно споразумение с Белия дом за оневиняване на военния. Тръмп отменя наказанието на „тюлена“ и си навлича гнева на военните.

Медиите в САЩ са настръхнали срещу президента. И докато Тръмп поздравява българските медии, американските го атакуват. Тръмп се опитва да ги неглижира, обръща гръб и и кани Борисов да влезе в Овалния кабинет.

НАХЛУВАНЕ В ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ

В този момент една от сътрудничките в администрацията започва да отделя българските медии от американските и да ни кани да влезем в Овалния кабинет.(По-късно разбираме, че сигналът за това е даден от Тръм след настояването на Борисов, а кореспонденцията между двете администрации по тази тема се е водила повече от 20 дни, като всяко писмо от САЩ завършвало с: „Няма да стане, но всичко е възможно, ако двамата се разберат“). Е, двамата са се разбрали, но ние все още не знаем това. Мисията за отделянето на двете журналистически групи се оказва невъзможна и в един момент цялото журналистическо войнство, което е било на зелената морава, нахлува в Овалния кабинет.

Така неочаквано българските медии влизат в цитаделата на американската политика. 

Повече от 20 камери на американски тв канали, фотографи от всички агенции и българските медии запечатват срещата пред камината на Борисов и Тръмп. Това обаче не е статична снимка с усмивки. Американските медии не изпускат момента и атакуват остро Тръмп за скандала с военните. Той отговаря дълго, опитвайки се да овладее ситуацията, те обаче не спират. През цялото време Борисов и Тръмп са в кадър и това минава в тв ефира по цял свят. Борисов мълчаливо наблюдава агресивната динамика в отношенията медии-Тръмп. 

Български медии все пак успяват да се вклинят и да зададат въпроси за посещението и от отговора на Тръмп изтича новината, която никой не е очаквал - президентът хвали Борисов и заявява, че е готов да посети България, ако той го покани. "Много харесвам вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България", е изречението, което изхвърча в ефир. Премиерът успява да вмъкне темата за българските визи, на която получава утвърдителен отговор. Настъпва още една тема и пак пачува похвала - : България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент реагира спонтанно:. "Вие сте пример за Германия."  

ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

В този момент разбираме, че срещата вече е излязла извън протокола. Само пред тв камерите двамата са в кадър в продължение на повече от15 минути, а по предварителен протокол срещата на четири очи трябваше да е... 5 минути!

След четвърт част медийно шоу в американски стил охраната успява да освободи Овалния кабинет от журналистическото нашествие.

Започва същинската част на разговорите между американския президент и българския премиер.

Излизаме от Белия дом.

Отиваме на място, където трябва да очакваме Борисов да даде изявление след срещата.
Очакваме, че това ще стане до половин час. Предварително е обявено, че срещата между двете делегации ще е в рамите на 40 минути.
Минава половин час, минава час - никой не идва. Минава час и половина... Разбираме, че срещата Борисов -Тръмп продължава... Минават два часа... 

Най-после премиерът и четиримата министри се появяват. 

БОРИСОВ Е ВИДИМО ДОВОЛЕН

Близо час е продължил разговорът му на четири очи, след това още тридесетина минути е била с срещата между двете делегации. Визитата завършва с два документа - съвместно изявление на двамата, което за първи път се подписва, и рамка за стратегическо партньорство.

В изявлението България и САЩ са визирани като “две велики нации”, които са обединени от “споделени саможертви” и взаимни стратегически интереси.

„Всяка дума е важна, всяко изречение е повод за отделен коментар“, подчертава Борисов, с което специално иска да насочи вниманието ни към текста, "където всичко е казано". По-късно разбираме, че документите са готвени близо два месеца с детайлно уточняване на всяка дума от двете страни. Те съдържат и резултатите от самата визита, както и проекциите на разговорите за бъдещето на България.

Борисов дава изявление пред медиите, но бърза за срещата с Американската търговска камара, където го чакат 30 представители на най- големите корпорации...

Бързаме да предадем огромната информация, която ни връхлита, и ни пришпорват да тръгваме към самолета.

В 18.00 американско време отлитаме от Вашингтон. 

ОТНОВО ВЪВ ВЪЗДУХА

Едва настанили се в самолета и ето Борисов пристига при нас.
Свалил е черният официален костюм, запретнал е ръкавите на тъмносиня фланелка и усмихнат чака да го питаме... И ние го „почваме“.
Не крие, че е изненадан от продължателността на срещата и нейния резултат. По време на разговора на четири очи Тръмп извикал да присъстват вицепрезидентът Пенс и държавният секретар Помпео. По най-важния важния въпрос за визите - обяснил колко добре се отразява падането на визите с Канада, Тръмп му казал, че е направил жест към Полша, Борисов му отговорил, че и за нас трябва да е същото и т.н. “Убеден съм, че визите ще паднат“, казва Борисов. “Ако ме поканиш, ще дойда в България”, обърнал се Тръмп към госта си. “Каня те, но заедно с отпадането на визите”, не отстъпвал Борисов.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ "РУСИЯ-САЩ–КИТАЙ"

Борисов направил впечатление на Тръпм със свой геополитически анализ, който направил за отношенията Русия-САЩ- Китай, различен от този, който поднасят анализаторите в САЩ. Позицията на Борисов за Русия не като враг, а като партньор, вижданията му, че с Русия не трябва да се воюва, а да се използва като потенциал за взаимна икономическа изгода, допаднали на Тръмп. “Какъв ти е проблемът с Русия. Богатите държави не воюват“, казал Борисов на Тръмп. Китай е проблемът на САЩ. И обяснил защо..."Никой не е правил такъв анализ", коментирал Попмпео. 

РУСКИТЕ ШПИОНИ

Борисов разказал как и защо е изгонил руските шпиони от България: „Не са професионалисти. Хванахме ги "на калъп", и американци да бяха, и тях щяхме да изгоним. Затова и Путин не реагира, той знае какво са направили неговите, обяснил Борисов на Тръмп. „Не можах обаче да му обясня, как след като прокуратурата, МВР и ДАНС арестуваха за шпионаж и има повдигнато обвинение за Николай Малинов,  български съдия го пусна да получи орден от Путин". 

АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧЕНЕН ГАЗ - ДА, НО БЕЗ ЗАВИСИМОСТИ! 

Тръмп натискал за прекомерно увеличаване на доставките на американски втечнен газ до степен, че да заменим една зависимост с друга. Настоявал в документите да се визират конкретни цифри на доставки. Борисов отказал. Направих необходимото - те ме разбраха и по този начин мисля, че максимално съм успял да защитя интересите на България“, обяснява премиерът.

ЧЕРНОМОРСКА БАЗА НА НАТО - С КАМЪНИ ЩЕ МЕ ИЗГОНЯТ!

Черноморска база на НАТО на нашата територия - не, не искам! Координационен център във Варна-да. Учения в Черно море - колкото искате.  Но база - не, защото мен в България с камъни ще ме изгонят, заявил Борисов на Тръмп. „Координационният център е във Варна, щабът в Румъния. Това са логистичните бази. Така, че Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти, голфклубове да посетим с президента Тръмп“.

Борисов вметва -по всички теми получих подкрепата на Помпео. И не скрива притесненията си, които имал в началото на срещата – като разбрал, че и Пенс, и Помпео ще присъстват на разговора, си помислил – или „ще ме дерат“ или ще ме притискат.

НЕ СМЕ ОТЧАЯНА СЪПРУГА 

„Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд и нашият интерес е защитен!“, казва с увереност Борисов.

По темата за Балканите премиерът в прав текст заявил на Тръмп, че той получава недостоверна информация за процесите, които се развиват тук. И след като му дал своята визия за развитието на региона, го предупредил: „Спрете да се държите с нас като с кротката отчаяна съпруга, защото ние можем да правим бели“.

Истината е, че колкото и да не сме очаквали, Борисов наложи дневния ред на тази среща и получи отговор на всички теми, които бе сложил в кощницата си.

Постигна допустимото, възможното в такива отношения.

Накрая на разговора Тръмп го поканил да го разведе и да му покаже Белия дом. Казал му, че приготвил подарък с и за “първата дама”, но след като разбрал, че "щастливо разведен", няма да му го поднесе, защото ще трябва да има подаръци за много дами, като го вижда как изглежда. Разговорът минал на плоскост шеги, както се случва между държавници, които хвърлят протокола в коша.
Явно химията се е случила, както прогнозира  Пардю.

Борисов дори изразил съжаление, че не е слушал навремето майка си и не е научил английски език, за да може по-пряко да си контактуват.

Премиерът е доволен.

Резултатът от визитата има и вътрешно-политически ефект. Вече е спокоен за края на мандата.

И отново се връща на вътрешната политика. Уверено заявява: „Ще видите, че днес Радев ще подпише днес указа за Гешев!".

Десет часа по-късно, в 13.00 кацаме на летище София.

Първата новина, която научаваме е, че президентът е подписал указа за Гешев. „Викайте ми пророка Бойко“, обръща се Борисов към медиите, които смятат, че е имал вътрешна информация за действията на президента. „Не, кълна се! Но логиката на Радев е такава – точно в този ден, когато се връщаме от визитата, той да пусне указа. За да има какво да пишете!“

Тръгваме си. И започваме да пишем.
За една наистина шеметна визита.

А какво ще последва от нея - тепърва ще наблюдаваме.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!