Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Бойко са му еднакво близки и Тръмп, и левите дето искат да го импичват. Борисов: Еднакво близки сте ми и демократите, и републиканците!

Georg Georgiev:
1. Бойко Борисов - комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР.

Еднакво близки сте ми и демократите, и републиканците! Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Националния демократичен институт във Вашингтон, където разговаря с вицепрезидента му Шари Браян. 

На влизане в институцията Боросов представи делегацията, в която влизат четирима министри - Каракачанов, Горанов, Дончев и Караниколов, като обобщи с усмивка: "Това е цялото кралско войнство!"

Имаше уникална церемония по посрещането, разказа на домакините Борисов преживяванията си в Мемориала в Арлингтън. 

"С цялото ми уважение към Демократичния институт - ние приемаме Америка като едно цяло", коментира премиерът Борисов. И си припомни първите си години като премиер. "Първите ми осем години като премиер работехме добре с вашата партия, която управляваше. Тогава бях в Белия дом при президента Обама. Хилъри Клинтън беше в София, господин Кери беше в София. Така че вие сте ми еднакво близки - и демократите, и републиканците. Готов съм да отговарям на въпроси за България, за региона", продължи Бойко Борисов.

По програма делегацията ще посети и Републиканския институт. 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI) в рамките на официалното си посещение в Съединените американски щати, информираха по-късно от пресцентъра на Министерския съвет.

В началото на разговора си с президента на IRI Даниел Туининг премиерът Борисов отбеляза, че многозвездните генерали, участвали преди малко в церемонията в Националния гробищен парк „Арлингтън“, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в „Ново село“. 

„Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера след малко с президента Тръмп да надградим нашите отношения“, изтъкна българският министър-председател.

„За първи път посетих България, когато страната ви кандидатстваше да се присъедини към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави“, заяви президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той подчерта, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ.

„България е лидер да помага на другите балкански държави“, каза още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.

В този контекст премиерът Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса „Акаба“. „Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът благодари на IRI за ползотворната съвместна работа, която дава своите добри резултати. В хода на срещата бе поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.

„Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци“, заяви премиерът Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт. Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.
Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.
Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!