Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Симпатията към непознат човек се създава за части от секундата

За съставянето на мнение за характера и способностите на непознат човек на човешкия мозък е нужна една десета част от секундата. Това първоначално впечатление може да бъде коригирано само в процеса на лично общуване, твърдят американски психолози.

При експеримент, проведен от Принстънския университет, на 200 доброволци е било предложено да оценят по снимки непознати хора, такива техни качества като привлекателност, отговорност, надеждност, компетентност или агресивност. За разглеждане на снимката е било дадено време от 0,1 до 1 секунда.

По данни на изследователите на участниците е било достатъчно минимално време, за да си създадат ясна представа за характера на човека от снимката. При това увеличаването на времето за размисъл само засилвало увереността във вече създаденото мнение.

“Връзката между чертите на лицето и особеностите на характера може да бъде минимална, но това не ни пречи да оценяване останалите от пръв поглед”, посочи един от организаторите на изследването Алекс Тодоров. “Ние много бързо определяме дали един човек притежава важни за нас черти на характера, например отговорност и компетентност, дори без да говорим с него. Следователно ние проявяваме несъзнателна склонност към прибързани и необмислени решения”, добави Тодоров.

Според него данните от сканирането на главния мозък сочат, че формирането на симпатия към непознат човек става почти без участието на интелекта и при това се задействат същите участъци от главния мозък, които отговарят за чувството на страх. Докладът за изследването е публикуван в списание Psychological Science. /ЛентаРу-БГНЕС

Източник/ци: dnesplus.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!