Следвайте "Буднаера" в Телеграм

90% от милиардерите в Китай са деца на длъжностни лица на ККП

(Image courtesy of: matthewfrancis.com)

Официални китайски изследователски служби разкриха в свой доклад, че най-високите постове във финансите, външната търговия, търговията с поземлена собственост, значимите проекти и ценните държавни книжа, са заемани от деца на високопоставени служители.

Изследователски доклад върху поляризацията между богати и бедни

Изследователските бюра на Държавния съвет, Централната партийна школа, Централното министерство за пропагандата и китайската Академия на социалните науки оповестиха наскоро своя най-нов доклад относно социално-икономическата ситуация в Китай. Докладът дава подробна информация за регистрираните доходи на различни социални групи. Той показва, че в много градове доходът на държавните служители от средната и висша класа надвишава вече този на държавните служители от развитите западноевропейски страни и страните на Северна Америка.

Деца на длъжностни лица притежават авоари, възлизащи на над 2000 милиарда юана

Този доклад разкри, че в края на март 2006 г. 27310 души в Китай са притежавали частна собственост (без чуждестранните имоти) на стойност над 50 милиона юана (6.27 млн. щатски долара) всеки, докато 3220 души са притежавали имоти на стойност един милиард юана (125 млн. щ. д.) всеки. Над 92% от последните са деца на високопоставени служители, притежаващи авоари с обща стойност над 2000 милиарда юана (251 милиарда долара). Това са хора съсредоточени предимно в провинциите Гуандон, Джейян, Жиянсъ, Шандон, Фуджиян и Ляонин, както и в Пекин.

Източникът на милиардерско богатство е власт за семейството

Главният източник на придобивките на тези милиардери е техния семеен произход. Те печелят парите си по легални и нелегални начини. Част от методите на тези милиардери са привличане на чуждестранни капитали за комисионна, изнасяне на национални ресурси, високодоходна търговия, търгуване с поземлени имоти, насилствено сключване на мащабни договори и дори контрабанда и укриване на данъци.

Как се създават милиардери

12 от агентите на недвижими имоти в провинция Гуандон са деца на високопоставени служители. Техните бащи са бивши членове на Комитета на Политбюро, между които бившият заместник-председател на Народното събрание, бившият председател на Политическия консултативен съвет, бившият премиер и т.н..

В провинция Жиянсъ 15 от 22-мата строителни предприемачи са под ръководството на деца на длъжностни лица, като настоящия вицегубернатор, заместник-председателя на местното Народно събрание, бившия заместник-председател на местния комитет на ККП, бившия председател на местния Върховен съд и т.н..

В Шанхай ръководителите на 9 от общо 10 агенции за недвижими имоти са деца на високопоставени служители. С изключение на две държавни предприятия, 13 от 15-те строителни предприемачи са също привилегировани деца на настоящи членове на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, на заместник премиера на Китай Хуан Жъ и на бившия заместник-председател на Градския комитет.

Бележка на редактора на EpochTimes: Необичайната класа на милиардери в Китай

Резултатите от доклада на официалните изследователски служби на ККП са отлична илюстрация на политиката на Дън Сяопин за „позволяването на шепа хора да забогатеят първи.” Изглежда партията, „без егоистични подбуди”, позволява на собственото си семейство да забогатее първо.

Във всяка страна има милиардери. Но милиардерите в демократичните страни разчитат на своите собствени способности, знания и усилия при ръководството на предприятията си. В Китай милиардерите разчитат на влиянието на своите родители, затова не е изненадващо, че 90 процента от днешните милиардери там са деца на високопоставени служители!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!