Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция: Полицията задържа четирима последователи на Фалун Гонг в Атина

медитация Фалун Гонг Атина Гърция

(Габриел Георгиу)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Полицията в Атина задържа двама мъже и две жени на 10 ноември 2019 г., докато медитират в обществения парк "Елефтериас", в близост до Концертната зала в центъра на гръцката столица.

Четиримата не само били принудени да прекратят спокойното си занимание, което извършват на същото място всяка неделя от 15 години насам, но били отведени принудително в централното полицейско управление в Атина, съобщи вестник "То Вима". След като представили личните си карти за проверка, били държани още два часа и след това пуснати.

На въпрос за причината за внезапния арест и задържане, получили следния отговор: "имаме заповед".

"Очевидно зад ареста стои китайското посолство", казаха потърпевшите Деспина Карапану, Ефи Гана, Йоргос Цокас и Христос Ефтимиу пред новинарския сайт keeptalkinggreece.com.

Според тях, полицейската акция е била свързана с предстоящото посещение на китайския лидер Си Дзинпин в гръцката столица от 11 до 13 ноември, и е била продиктувана от страх, че много китайци, включително участници в 37-ия атински маратон, ще посетят парка "Елефтериас" и ще се натъкнат на медитацията на Фалун Гонг.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционен метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото, популярен в над 100 страни по света. Заради огромната си популярност в Китай в началото на 90-те години на 20-и век, възприемана от комунистическата партия като заплаха за властта, Фалун Гонг е преследван от 1999 г. насам. Въпреки изрично аполитичния характер на Фалун Гонг, партията нарежда изличаването му от страната, и започва масови арести, мъчения и дори убийства на негови последователи.

Миналия юни, базиран в Лондон международен трибунал потвърди, че в държавни китайски болници убиват последователи на Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Около 1,5 милиона затворници на съвестта може да са жертвите на този нов вид геноцид в периода 2000-2016 г.

Арестът в Атина вероятно е бил част от засилени мерки за сигурност, целящи да предотвратят потенциални протести за човешки права и да осигурят комфорт на китайския президент в мисията му да задълбочи икономическото сътрудничество между двете страни.

Си Дзинпин посети пристанището в Пирея, най-голямото в Гърция, мажоритарно притежавано от китайската компания "Коско" и с план за нов карго терминал. Си също присъства на откриването на първия клон на "Bank of China" в страната.

Инцидентът в Атина притеснително напомня на ареста на седем български последователи на Фалун Гонг през декември 2014 г. в Белград, по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян за участие в третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Тогава седмината ни съграждани бяха държани незаконно три денонощия от сръбските власти и освободени с подкрепа от българското МВнР, словашкия евродепутат Едуард Кукан и Амнести Интернешънъл.

Сърбия и Гърция са шампиони на Балканите по привлечени китайски инвестиции: съответно 10,26 млрд. долара и 10,08 млрд. долара, според анализ на Института за пазарна икономика от октомври 2019 г.

Миналия август Сърбия обяви, че китайски полицаи ще патрулират заедно със своите сръбски колеги, за да улеснят контакта с хилядите китайски туристи в столицата Белград.

Освен с полиция, Китай ще си сътрудничи със Сърбия за изграждане на система от стотици камери на производителя на телекомуникационно оборудване Huawei за наблюдение и лицево разпознаване в Белград.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!