Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Растеж, охолство, чревоугодие, банки крадци… Кой ще спечели конкурса за най-

Левон Хампарцумян. Снимка: от тв екрана

Иван Бакалов

Може би ако се обяви конкурс за най-омразен човек в България, банкерът Левон Хампарцумян от раз ще „грабне приза“ (както казват спортните журналисти).
Тия дни се изказал по „Евроком”:

„По-добре е банките да печелят. Българската икономика от 2013 година расте. Това е дълъг период, който се усеща с един по-охолен живот.”
Винаги е доволно усмихнат като казва такива неща.

Пуснах този цитат от Хампарцумян в страницата на e-vestnik във Фейсбук и веднага го обгърна народната любов. Как ли не го наричат…

През 2012 според някакъв календар на маите трябваше да дойде краят на света. И медиите по света много клюкарстваха по темата. В. „24 часа“ решили да бъдат оригинални и попитали няколко известни личности какво ще хапнат в последния си ден преди края на света. Цигуларят Василев обяснил, че иска толумбичка с боза, писателят Михаил Вешим казал, че иска пиле с бира, без пилето.

А банкерът Хампарцумян подходил съвсем сериозно по темата и представил 7-степенно меню, в което се съдържаха някои от най-скъпите ястия на планетата от няколко континента, ордьоври и прочее, незнам какво бяло вино, червено вино, шампанско, мадейра, коняк и т. н. (виж тук).

Извадих сложното му меню и го пуснах в e-vestnik. Препечатаха го няколко сайта и след няколко дни ми звъни някаква пиарка от „Уникредит Булбанк“, търси ме по име. „Написали сте, вика, грозно нещо за господин Хампарцумян в сайта еди-кой си” (не в моя). Текстът въобще не беше подписан с името ми, нямах никакъв принос, само изваден цитат и заглавие, а тя ме обявява за автор… Тя, горката, го видяла препечатано в друг сайт, и търси мен, защото „разследвала“, стигнала до първоизточника и издателя, и ми се кара, че излязло в друг сайт… Беше тежка блондинка – дори по гласа си личеше. Сигурно част от охолния живот на г-н банкера.

Викам й – „А защо не звъннахте в „24 часа“ те първи са го публикували, авторът е вашият шеф?”
„Не може да пишете такива неща, точно сега почина майката на г-н Хампарцумян”, вика пиарката. Изкара ме едва ли не виновен.
Въздържах се да й обяснявам, че лакомият й шеф трябва да бъде по-смирен…

И после как да не описвам в статии как в банки като „Уникредит Булбанк“ и „Инвестбанк“ на Петя Славова, и др. крадат пари от клиентите. Не просто пари, милиони. Водят се дела в съда, банките бавят, крият документи. Ей сега от „Уникредит Булбанк” на делото на футболиста Мартин Петров, на когото са му откраднали 3,8 млн. от сметката, съобщават пред съда, че някои документи са унищожени и не могат да ги представят (виж тук). Човекът си иска парите, от банката му предлагат 10% компенсация. Банкерска наглост. (Впрочем, този случай по непотвърдени данни е една от причините да бъде освободен директорът Левон Хампарцумян от италианския мажоритарен собственик).

А в банката на Петя Славова има ред такива случаи (виж тук, туки тук). Има и куриози – фирма осъдила банката за 1 млн., банката вместо да ги изплати по банков път, ги платила уж в брой на циганин, който с фалшиви документи се представя за управител на тази фирма (виж тук). И няма последствия, арестувани с тв репортажи и прочее, каквито циркове обича да разиграва българската прокуратура в други случаи.

По повод на такива публикации нито веднъж не ми се е обадила пиарка от някоя банка, дори не ми отговарят на въпросите, като им ги пратя.

ПП. Забелязах сега, че първоизточникът в „24 часа“ е изтрит, сигурно в услуга на чревоугодието.

(от фейсбук-страницата на автора)

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!