Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рицарят с пагон

Полицай Мартин Корфонозов, който върна 7000 евро, редува дежурствата с изпити

Ако преди седмица някой беше попитал каква може да е връзката между полицай и пачка от 7000 евро, най-масовият отговор навярно щеше да е, че става въпрос за корупция.

Един млад служител на реда от Русе обаче успя да преобърне негативната представа, че униформените раждат само лоши новини.

Граничният полицай от Дунав мост Мартин Корфонозов намери портфейл със 7000 евро и ги върна на собственика им.

Постъпката му не би трябвало да учуди никой, защото кой друг, ако не полицията е длъжна да се грижи за спокойствието на гражданите и да е пример за честност. Но след скандали като този в столичния КАТ жестът на 25-годишния Мартин няма как да не прикове вниманието. Още повече че намерената сума се равнява на заплатите, които полицаят взима за 3-годишен труд.

Не се изживявам като герой. Всеки на моето място би постъпил така, казва скромно Корфонозов. И сякаш за да докаже думите му, малко след него и друг полицай върна намерени на пътя пари. Младши районен инспектор Детелин Евтимов от РПУ-Своге откри 2300 лв. и ги предаде на собственичката им. Мартин явно повлече крак, коментират с усмивка приятелите му. Русенският полицай твърди, че нито за миг не се е поколебал да върне портфейла. За него това било толкова нормално, че дори не намерил за необходимо да сподели случката с любимата си баба Мария. Възрастната жена научила за постъпката на внука си от вестниците.

Такъв си е Мартин, трудно може да го разбереш. Затворен в себе си, не обича да се хвали и не споделя успехите си с другите, разказва гордата баба. Тя има четирима внуци, но не крие, че Мартин, който е кръстен на нея, е голямата й слабост. Никога не е вършил пакости и не е посягал на чуждото. Затова не е никак странно, че е върнал парите на румънския турист, твърдят близките на полицая. Като дете беше по-тих и кротък от другите хлапета. Дори да е много оскърбен, нищо няма да каже. Само очите му се пълнят със сълзи. Но няма да обиди другия. С нищо не показва и когато превъзхожда някого, казва баба Мария. Заради притеснителния му характер тя се опасявала, че като студент ще изостане. Полицаят обаче опровергава очакванията й и тихомълком се приближава успешно до дипломата. Мартин е възпитаник на немската гимназия, а сега завършва Варненския свободен университет, където почти е изучил специалността "Управление на фирмената охрана".

Следването му не е като на повечето студенти, които редуват лекциите с шумни купони. Мартин работи и учи едновременно. За един ден отива до Варна, изкарва си изпита и се връща на работа, разказва неговата баба. Признава, че другите й внуци са доста по-отракани от Мартин. Дори брат му Светльо, който е само година по-голям, е пълна негова противоположност като характер. Той е дипломиран правист и работи във Варна.

След случката с намерения портфейл 25-годишният граничен полицай със сигурност е сред най-атрактивните ергени в Русе. Ако беше прибрал парите, може би щеше да се радва на опашка от ухажорки. Мартин обаче си има сериозна приятелка, която е успял да плени със своята честност и скромност, разкриват колегите му. А баба Мария се надява скоро да й доведе снаха и да я дари с внучка.
Цветелина Терзиева
/ББ/

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!