Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кога успя ма, тикво!

ИЛИ КАК СТАДО БАЙГАНЮВЦИ СЕ Е ЮРНАЛО ДА ПЕЧЕЛИ С ЛАКТИ И ПСУВНИ

Рядко съм била толкова разочарована, както при вида на стария Несебър, оцвъкан със сергии с торбести гащи и тенекиени гривни. Тягостна е гледката на старинните къщи, загрозени с чудовищен кич и врякащи баби бизнесменки, които напористо те подбутват с бастуна си към тяхната стока.

Но ако този старчески алъш-вериш би могъл да бъде подминат с някаква полуирония, полутъга, много трудно може да се преглътне арогантността на чужденците, битуващи като господари на света в държава, която е създадена столетия преди техните страни.

Само който е видял как шкембести немкини врещят на отрочетата си от 20 метра разстояние, може да разбере колко е отблъскваща гледката на чужденците, които се шляят, пиянстват и крещят, сякаш са в бащината си къща на село. Преди два дни руски деца счупиха стъклото на автомобил на български туристи, паркиран пред хотела в Кранево, където са отседнали. Разбира се, защо да не го направят? Стара истина е, че в България чужденците се разхайтват - защото виждат, че няма строги закони и беззаконието тук им действа опияняващо като на ученик, който за първи път опитва водка.

Има само един начин да харесате компанията на разхайтените чужденци - като посетите някой ресторант. Тогава и най-пияният руснак злосторник ще ви се види добродушен безобиден чичко на фона на хората, които ще ви посрещнат. Безспорно заведенията са хубави, но сервитьорите спокойно могат да бъдат включени в книги от сорта на: "Как да отблъскваме клиентите" или "Как да вбесим туристите така, че да пожелаят да ни ударят с куфара си по главата".

Не е необходимо да си психолог, за да знаеш, че колкото и да убеждаваш един човек, той няма да влезе на дадено място, ако не иска или то просто не му вдъхва доверие. Един мургав младеж със зализана с гел косица - от тези, които канят хората пред заведенията - така трескаво ме забута към ресторанта си, че бях принудена да му кажа, за да се откопча от него: "Не, благодаря, вече съм обядвала."

"Кога успя ма, тикво!" - бе отговорът, който получих и който ще ме накара никога да не стъпя в този ресторант, дори да пълзя по земята от глад. Както предполагам ще направят и други туристи, посрещнати така любезно като мен.
Минута след това ме връхлетя особа от женски пол с раздърпано пенюарче на цветя (вероятно мода от списание "Жената днес" от 1981 г.). Тя вкопчи железни пръсти в рамото ми и запръска слюнка в лицето ми: "Много гуте ресторанте, девочка, много гуте!"

Едва сдържайки погнусата си, се откопчих от устатата чорбаджийка и хукнах надолу към плажа, колкото се може по-далече от такива като нея, които са превърнали лешоядството в своя професия.

Ала и на плажа няма спокойствие. Току полегна, и до мен притичва някой гъгнив, вмирисан момък, амбициран да бъде местният гларус. Моля ви се, мъже, като сваляте жени на плажа - пък поизкъпвайте се от време на време! И не мислете, че като предлагате "примоция - масаж от само 20 лв.", ще бъдем много впечатлени! След като отказах на един такъв наперен каубой, той не само се възмути дълбоко, но и ме заплаши със зловещ блясък в гуреливите си очи: "Горчиво ще съжаляваш, овцо!"

Като се замисля, никъде другаде не съм получавала толкова обиди като "тиква" и "овца", колкото по родното Черноморие, и то все от "бизнесмени". Не че съм се разстроила от това. Но не мога ли просто да си почина, без в лицето ми да бъдат навирани калпави стоки, калпави услуги и калпави хора? Никъде в Европа туристите не са притискани по този жалък и отблъскващ начин.

И след няколко такива срещи, след които сте изпратени с цветисти български псувни, естествено, не държите много да посещавате Несебър - или което и да било друго място по родното море. Въпреки историческата атмосфера, от която всъщност е останало твърде малко. Красивият Несебър е погребан от стадо байганювци, юрнали се да печелят с лакти и псувни. И за съжаление той не е единственото място с такава съдба в България.

Проказата е проникнала и в Созопол, и в други антични средища на духа и красотата. Каква Европа?! Какъв туризъм?! Когато нечии роднини и баджанаци - извинете, исках да кажа търговци - са оставени да се изсерат на метеното, никакви инвестиции не могат да заличат това. А подобно зловоние от кич, грубост и панаирджийски сметки е най-отблъскващият образ, с който България би могла да се представи пред света.
/МД/

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!