Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Трябваше да удрям по масата, за да се задействат някои министри

Обсъждането на много от крупните инфраструктурни проекти с бившите министри на финансите Алексей Кудрин и на икономиката Герман Греф не беше лесно, разказва президентът на Русия Владимир Путин в интервю пред ТАСС.

Както отбелязва президентът в интервю за проекта "20 въпроса към Владимир Путин", в редица случаи му се налагало да "удря по масата" на Кудрин, който бил против тези проекти, тъй като били много скъпи.

"Той (Кудрин) по всеки въпрос беше против. Например, беше категорично против строителството на околовръстното шосе на Санкт Петербург. Двамата заедно с Герман Греф идваха при мен два пъти. Чак когато ударих по масата, отделиха пари за строителството на околовръстното на Петербург", спомня си президентът.

Алексей Кудрин беше министър на финансите от 18 май 2000 до 26 септември 2011 г., а Герман Греф - министър на икономиката от май 2000 до септември 2007 г. Двамата министри били против и други големи инфраструктурни обекти.

"Казваха, че не трябва да се правят, понеже е скъпо. Винаги се аргументираха с това, че има други, по-важни задачи, че трябва да се грижим за макроикономическата ситуация и не бива да разбалансираме бюджета", припомня си Путин. Той с удовлетворение отбелязва, че важните обекти са били построени и работят успешно.

При това държавният глава подчерта, че с течение на времето Кудрин е променил мнението си и вече подкрепя по-големи инвестиции с пари от бюджета.

"Той вече смята, че има достатъчно ресурси и може да се смекчат макроикономическата и бюджетната политика, да се отделят, така да се каже, повече от приходите за потребление", отбеляза президентът.

Той с ирония отбеляза, че Кудрин, който от 2018 г. оглавява Сметната палата, "е променил гледната си точка, защото вече не се страхува, че може да носи отговорност".

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!