Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сладките газирани напитки – основна причина за затлъстяването

Американско проучване доказа, че по една бутилка допълнително на ден води до напълняване със 6.8 кг на година

Американски учени доказаха, че основната причина за епидемията на затлъстяването, нападнала САЩ в последните десетилетия, се дължи на повишения ръст продадени сладки газирани напитки.

Около една трета от всички въглехидрати в диетата на средностатистическия американец се падат на различни заместители на захарта, половината от които потребителят получава от газираните напитки, отбелязват учените. В същото време всяка допълнителна бутилка сладка газирана напитка на ден може да доведе до напълняване с 6.8 кг за година.

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с подкрепата на American Heart Association / Американска кардиологична асоциация/. Според координатора на изследователския проект Франк Ху, изводите се основават върху подробния обзор на данните от 30 научни труда, посветени на проблемите на храненето в САЩ, издадени през последните 40 години.

“Опитахме се да разгледаме случващото се в цялост, без да се доверяваме на отделни изследвания” – отбелязва Франк Ху, добавяйки, че получената картина потвърждава уместността на предприеманите в последно време усилия за ограничаване на рекламата и разпространението на сладки газирани напитки в САЩ.

Основният подсладител, включен в състава на повечето безалкохолни, е царевичният сироп, който съдържа прекалено голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата, този монозахарид не е в състояние да стимулира организма да произвежда инсулин, който участва в метаболизма на въглехидратите и , освен това, подтиска производството на лептин, отговорен за чувството на насита.

Веднага след публикуването на новото изследване Американската асоциация на производителите на напитки побърза да упрекне авторите му в недобросъвестност и преднамереност. Далече не всички учени стигат до извода, че епидемията на затлъстяването е обвързана с популярността на безалкохолните напитки и има редица научни работи, опровергаващи това предположение, които са игнорирани от авторите на последния анализ, твърдят от асоциацията.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!