Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Корупцията не е ново явление за китайската армия”

Китайското политическо ръководство стартира нова кампания за въвеждане на "ред в армията" една година преди 17-ия конгрес на Комунистическата Партия на Китай. Една от целите на кампанията очевидно е, най-могъщият инструмент за опазване на партийната власт – армията – да бъде допълнително дисциплинирана

Китайската осведомителна агенция Синхуа преди известно време съобщи, че Заместник-главнокаомандващият на флота Ван Шоуе е бил арестуван по обвинение за подкупност. По-късно партийният орган Женмин Жибао публикува искането на ръководството на комунистическата партия да се водят решителни действия срещу корупцията в армията.

Добре информирани кръгове твърдят даже, че в рамките на новата кампания предстои да бъдат проверявани до 1000 офицери от полковник нагоре. Германският познавач на Китай Томас Хеберер, професор в университета в Дуисбург познава подобни случаи на корупция и кампании от предни години. Той казва:


Хеберер: “Корупцията не е ново явление за армията. През 90-те години имаше редица случаи, в които бяха забъркани високопоставени военни. Ставаше дума за контрабанда, даже и за пиратски продукти, както и за трафик на наркотици по границата с Бирма. Така че, ставащо сега не е изненада. Все пак в сегашния случай става дума за най-висшия по ранг офицер, задържан за корупция от 1949 година насам – какъвто е вицеадмирал Ван Шоуе. Това – само по себе си – вече е изненадващо.”

Друга изненада – според германски експерт е, че антикорупционната кампания този път получава обширно място в медиите. Защото армията е била и си остава – с големи привилегии и широко разклонена мрежа от икономически фирми и дялови участия. А всичко, което вреди на имиджа на армията – според държавните разбирания в Китай – се държи в тайна. Такова беше правилото поне досега.

Истинското предизвикателство пред армията води началото си от края на 70-те години, когато комунистическото ръководство на страната, тогава начело с Дън Сяопин, разреши на народната армия да си създаде своя собствена икономическа империя: от текстилни фабрики пред детски градини та до дискотеки и барове – а това беше благодатна почва за възникването на корупция. В края на 90-те години държавното ръководство направи опит да преустанови тази практика, но безуспешно.Тайните служби на армията и до сега нелегално ръководят различни фирми из цял свят – под прикритие. Всички в Пекин знаят например, че лексозният хотел Вангфу в столицата – принадлежи на армията.

Професор Еберхард Зандщнайдер от Германското Дружество на външна политика в Берлин предполага, че сегашната антикорупционна кампания се води главно от вътрешно-политически съображения : на 17-ти конгрес на Комунистическата партия на Китай през есента на 2007 година трябва да бъде потвърдена ръководната роля на президента Ху Дзинтао:

Зандшнайдер: “Обикновенно това става като армията се врича не пред политическото ръководство като държавен орган, в пред отделни политически лидери по върховете на партията и държавния апарат. Това означава, че кадровите промени и новите назначения се превръщат в инструмент за осигуряването на властта на партията над армията.”

DEUTSCHE WELLE
/ая/

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!