Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Остър сблъсък! Нинова към премиера: Хвърлихте много пари да ме сменяте от поста председател на БСП!

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в остър сблъсък на тема „оставки“. 

"Двубоят" прерастна в тежко обвинение от страна Нинова към Борисов, че е "хвърлил много пари, за да я острани от председателския пост в БСП".

Скандалът се разви от трубуната на парламента.

След като прочете силно критична декларация от името на ПГ на БСП и изброи всички скандали във властта от последния месец Нинова поиска оставката на премиера Борисов и на правителството от името на 1 милион българи, които са гласували за БСП и 80 депутати в парламента.

Залата зажужа, а някои депутати от ГЕРБ подвикнаха на Нинова, че не може да поиска оставката на премиера.

"Борисов не може да ми оспорва правото да му искам оставката, защото говоря от името на 1 милион българи, които са подкрепили "БСП за България", подчерта лидерът на БСП .

И се мотивира: "Аз не говоря тук в лично качество. Говоря от името на 1 милион българи, които са подкрепили БСП за България" и тя е тук с 80 народни представители".

От трибуната Нинова призова Брисово: "Не отнемайте на тези 1 милион българи правото да имат мнение, различно от вашето и да ви искат оставката".

"Разбира се, че имате възможност и право да ми искате оставката. За разлика от вас два пъти съм си давал оставката и съм напускал управлението и народът ме е връщал след това. Два пъти! А вие излъгахте този 1 милион, че ще си я подадете. След една седмица казахте: "Няма да си я дам". Има една хубава поговорка, че в къщата на обесения въжето не трябва много да се размахва. Думата "оставка" от Ваша страна, когато я употребявате, винаги трябва да се сещате за това, което направихте вие", отвърна й премиерът.

От този момент диалогът прерастна в тежко обвинение.

"Излъгах не 1 милион българи, а премиерът Борисов и няколко бизнесмени в България, които искаха да ме отстранят като председател на партията",  скочи веднага Нинова и попита дали иска премиерът да чуе от нея къде и кога е ставала заверата за нейното сваляне от лидерския пост на БСП.

"Искате ли поименно да ви кажа с кого и как разговаряхте да ме смените от поста председател на БСП. Искате ли да ви кажа колко пари хвърлите в този процес? Не българските граждани, гласували за БСП, а вас уважаеми и няколко бизнесмени, които си знаят в какви разговори участваха за овладяването на БСП, останахте излъгани. Съжалявам! Няма да овладеете БСП, поне не скоро време", изтъкна лидерът на партията. 

Борисов не отговори, а ведната напусна ядосан залата.

Припомняме, че за заверата срещу нея Нинова съобщи на последния партиен конгрес, който се проведе на 16 юни т.г.
"Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа" - с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към бизнесмените, които непрекъснато се опитват да я махнат от поста ѝ на председател на БСП. Реакцията ѝ бе изненадваща.
На този конгрес Нинова отказа да си подаде оставката без да има процедура по пряк избор за нов председател.

И разказа пред делегатите на конреса любопитни подробности. "Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа - още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, другари - ще имате възможност, но не сега, не тук, и не на този конгрес".
Пред нея на първи ред в залата на конгреса седяха Георги Гергов, Красимир Янков, Атанас Мерджанов. Никой от тях не стана да опровергае обвиненията на лидера си.

И до днес. 

Другата скандална тема от острия политически дебат Нинова-Борисов в парламента тази сутрин бе пътуването на премиера с правителствения самолет Ербъс на партийния конгрес на ЕНП в Загреб. 

Малко преди това Корнелия Нинова коментира от трибуната обвинението на премиера Бойко Борисов, че БСП се дразни на избора на Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП. "Не сте прав, не се дразним, когато българи са на високи постове. Това е признание и за България. Дразним се, когато в тази беднотия харчите парите на хората за личните си и партийните си цели. Това са две много различни неща", обясни Нинова. 

Така двамата влязоха в пререкание и за използването на правителствения самолет.

 "На конгреса на ЕНП отидох, гласувах в рамките на 10 минути сутринта и веднага си тръгнах. Не знам кое ви е нервирало за участието. Може би за това, че Мария Габриел я избраха с най-много гласове от всички. Съжалявам. Винаги съм се отнасял с голямо уважение към вас, но да, сега този кмет на Перник /на БСП/ дойде и постави проблемите и не само той. Това, че е от БСП за мен няма никакво значение. Нека е ваш успех, важно е да е успех за перничани. Старата кметица не можеше да си прокара проектите, защото не можеше да ги защитава", допълни още Борисов вжеланието си успокои страстите.

"Никой не оспорва правото да пътувате с държавния самолет. За това са купени тези самолети, държавният глава, вие да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. То е партийно. Конгрес на ЕНП било държавно посещение на България! Пътувайте си, когато сте на държавно посещение, но използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП. Що се отнася за заменките - ще ви помогнем да разкриете всички злоупотреби", не спря с атаките Нинова.

Тя попита още:"Казвате, че сте превели пари в Перник, защо сега като кризата е поне от 4 години. Къде проспахте това?".

"В Плевен и Ловеч кметовете си въведоха режим. Въведоха си режим и си спечелиха изборите. В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите", отговори й премиерът от трибуната.

По отношение на Шенген лидерът на БСП изтъкна, че причината, за да не влезем в тази зона е корупцията на правителствата на Бойко Борисов.

Според Борисов обаче правителстевото е направило за Шенген всичко, което е необходимо и той изрази съжаление, че България още не е приета в шенгенското пространство.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!