Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Електричеството помага при зарастването на рани

Учени доказаха, че естествените електрически полета привличат възстановяващите клетки към повредените тъкани.

Известно е, че електрическият ток подпомага зарастването на рани. Този феномен е описан още преди 150 години от германския лекар Емил дьо Бойс-Реймонд (Emil Du Bois-Reymond). Тогава откритието по принцип се игнорира. Сега обаче Йозеф Пенингер (Josef Penninger) от Виенския институт по молекулярни биотехнологии (Austrian Institute of Molecular Biotechnology in Vienna) и Мин Жао (Min Zhao) от Абърдийнския университет (University of Aberdeen, UK), демонстрираха, че естествените електрически полета и ток игарят важна роля в този процес, пише New Scientist. Те привличат възстановяващите клетки към повредения участък на тъканта. Изследователите откриват също и гените, отговарящи за възстановителния процес.

Клетките и тъканите работят като химически батерии, които се състоят от положително заредени йони на калия и отрицателно заредени хлоридни йони, движещи се по мембраната. Този процес създава мрежа от електрически полета по цялото тяло. Когато тъканта се повреди, тогава “батерията” се поврежда, като че ли има късо съединение. Структурата на мрежата се изменя и късото съединение привлича възстановяващите клетки. Учените потвърждават това твърдение по експериментален път.

Според изследователите следващият стадий на проекта им ще бъде определянето на начина, по който се управлява този феномен. Това ще позволи да се ускори процеса на зарастване на повредени тъкани.

Авторите отбелязват, че в средствата за масова информация има публикувани много случаи на излекуване с помощта на електричество и сега вече трябва да се погледне сериозно към този проблем.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!