Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Може ли анимационните герои да победят корупцията?

В резиденция “Лозенец” седят лидерите на тройната коалиция – Станишев, Сакскобургготски и Доган и гледат обучителни филмчета по антикорупция. По същото време в Министерския съвет министрите правят същото. В Народното събрание няма кворум, но останалите малко депутати също се обучават как да не взимат рушвети. Какво си мисли всеки от тях? Може би някои от тях не си задават въобще въпроса да вземат или да не вземат, а колко повече да поискат.

Какви ли въпроси си задава министър-председателят Сергей Станишев? Може би дали става дума за корупция при връщането на имотите на коалиционния му партньор Сакскобугготски или при даването на концесия на магистрала “Тракия”? И дали все пак не е по-добре да си затворим очите пред тези случаи, за да не разрушим коалицията.

А какви мисли минават през главата на философа-политик Ахмед Доган? За добрите обръчи от фирми, разбира се.

А какво си мисли например Симеон като гледа как един от видеогеорите, който е с ниска заплата, се чуди дали да приеме голяма сума пари и по този начин да зарадва семейството си с подаръци или да отхвърли щедрото предложение и да не се поддава на корупция.

Едва ли обучителните филми за това що е конфликт на интереси ще имат особен ефект върху бившия български премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. На него никой не може да му промени чипа. Той сам заяви, че няма нищо лошо действащ министър-председател да ползва частен самолет, за да пести държавни пари. Който си мисли, че това е корупция, мисли провинциално. Според Симеон. Не и според нормалните европейски правила за професионална етика и морал.

Вчера министърът на държавната администрация Николай Василев представи два компактдиска с шест учебни видеофилма по антикорупция, които вече се раздадени в общинските и областните администрации в България, а скоро ще ги получат и министерствата. През тази година 50 000 служители, или общо от половината чиновници, трябва да минат самообучение по антикорупция. Според специалисти в борбата с рушветчийството по-добре е служителите да се самообучават групово и след това да обсъждат сложните ситуации, в които са попаднали филмовите герои. След това чиновниците трябва да решат как да постъпват, така че да избягват съмнително поведение и конфликт на интереси.

Служителите трябва да гледат филмите на компютър. Ако видеогероите са изправени пред морален казус на екрана на монитора се появява икона и при нейното кликване се появяват рисувани човечета, които дават съвети на чиновниците как да постъпват, когато им се предлага подкуп или се намират в ситуация на конфликт на интереси.

Един от авторите на идеята за самообучение по антикорупция чрез гледане на подобни филми – бившият секретар на правителствената комисия за борба с корупцията Константин Паликарски призна, че не очаква корумпираните служители, които ще гледат филмите, изведнъж да станат добри и морални. Според него обаче е важно чиновниците да разберат как не трябва да се постъпва в определени ситуации и да различават корупционно поведение.

Обучителните филмчета са австралийски и са били използвани през 90-те години на миналия век в далечна Австралия. По този начин там са учили тамошните чиновници на професионална етика и морал. В момента България и прибалтийските страни се възползват от австралийския опит.
Филмите са дублирани на български като са адаптирани за нашите условия.

Жалко обаче, че поради липсата на пари не можем да си направим подобни обучителни филми с нашенски сюжети и нашенски герои, а използваме австралийски. Смятам, че българските ситуации ще накарат чиновниците да ги гледат с по-голям интерес и да бъдат по-съпричастни. Ние вече си имаме готов български сюжет, по истински случай.

Чуждестранен бизнесмен предлага услужливо на един премиер самолета си, за да може министър-председателят да отлети в Италия и да се наслади на оперно представление в миланската Ла Скала. Бизнесменът обаче проявява интерес към страната на въпросния премиер и иска да инвестира там. Затова всячески ухажва министър-председателя. Как трябва да постъпи премиерът в тази ситуация – да приеме учтивата покана на чуждестранния предприемач или учтиво да отклони поканата, имайки предвид, че поведението му може да се възприеме като корупционно. Ето по такъв нашенски сюжет, в който главни герои са бившият вече премиер Симеон Сакскобургготски и италианският бизнесмен Пиер Паоло Черани може да се направи обучително анимационно филмче по антикорупция за българските чиновници.

Идеята с филмите по антикорупция е добра и е смислена. Самите филми са изработени добре и са интересни. Самообучението чрез дисковете също е направено професионално. За съжаление обаче ми се струва, че държавните служители, особено през лятото, когато трябва да се проведе обучението, няма да проявят особен ентусиазъм към филмите. Струва ми се, че доста отегчено ще ги гледат и ще възприемат идеята по-скоро като досадно задължение, а не като интелектуална провокация към самите тях. Дано да греша! Защото е късно един вече корумпиран служител да бъде обучаван да не взима подкуп. Подобно обучение е добре да се провежда още в училищна възраст, когато се оформя личността. Не е тайна и че в някои общини у нас няма компютри, а чиновниците не умеят да работят с компютър. Не мога да си представя и че например един корумпиран митничар или политик ще изпадне в морално разкаяние след като изгледа филмите. Трудно си представям и как лидерите на тройната коалиция и депутатите бистрят морални дилеми, свързани с корупцията.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!