Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фейсбук: Да коленичиш пред президентството е под долния праг на лично достойнство и самоуважение

Снимка: offnews.bg

Снимка: offnews.bg

Снимка с клекнали протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор взриви фейсбук. Конфузната гледка се случи снощи по време на седмия граждански протест. Пред сградата на "Дондуков" 2 Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки", която организира недоволството призова демонстрантите да коленичат за минута.

„Нека се помолим за правото и за достойството на българския президент. Нека коленичим за една минута пред институцията Президентство”, призова протестиращите Величков.

Така завърши гражданският протест, но случилото се буквално отприщи лавина от гневни реакции:

Асен Генов, блогър:

„Всеки протест трябва да има долен праг на допустимост и достойнство. Не съм сигурен, че разбирам правилно какво се е случило, моля за коментари. Но ако наистина хората са коленичили пред президентството, това е под долния праг на лично достойнство и самоуважение. На колене пред политиците застават само в Русия, където молят Путин за пенсии и други подобни. Ако случаят в София е такъв – това е позорно самоунижение от хора, които иначе се възхищават от майданците и саможертвата на Небесната сотня...”

Цветанка Андреева, политолог:

„Смяната на бунта с наколенки е убийствена стратегия! Това вече е сериозно предателство на ценности и подмяна на демократичния протест. Няма как да си рамо до рамо с Мая Манолова, да коленичиш пред Радев и да твърдиш, че ще пребориш задкулисието.”

Евгений Михайлов, кинорежисьор, бивш депутат от СДС:

„На коляно пред (п)Резидента – проектът на Решетников!? Коляното на позора! Десни ли...?”

Виолета Дамянова:

„С наколенки власт не се респектира и не се сваля. Независимо пред кого и какво. Може да се коленичи само пред Бог или пред паметта и костите на някой, дал живота си за свобода.
Снощи бях за пореден път на поредния протест. Да, не бяхме 60 човека (по Гешев), но усетих, че енергията е разпиляна. Тръгнах си по-рано и не съм видяла колениченето, но ако бях там нямаше да прегърна крак. Омръзна ми от разходки започващи пред Съдебната палата и свършващи някъде под прозорците на мафиотската ни власт. Омръзна ми да гледам кордон от милиционери, които пазят сякаш безумна тълпа, омръзна ми от милиционерски камери, дронове и цивилни ченгета под прикритие.
Омръзна ми да ми се подиграват примати и да пилеят смисъла на живота ми в Родината.
Така не се прави.
Трябва гневът да набере сила, трябва бой, трябва кръв... Само тогава всичко ще придобие друг смисъл. Това е.”

Калин Манолов, журналист и издател:

"Снощи протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор на репуликата ритуално се самоубиха. Коленичи се само пред Бог и пред цар. За да е Бог в екипа на Радев, Радев трябва да вярва в Бог. Няма вяра - няма Бог. Няма Бог- няма мъдрост. Няма мъдрост - има Гешев.

Но ако не е Гешев, ще е Пешев. И при двамата животът, имотът и честта на никой честен и почтен човек в България няма да е в безопасност. Свободата няма да е в безопасност! Но за свободата си човек се бори прав, не на колене!

А ние 30 години не можем да се изправим. На първите митинти срещу комунистите скачахме. Сега пред един от тях коленичим. Какво ще правим следващия път?"

Васко Начев, енергиен експерт:

"Мало и голямо бяха участниците на снощния протест срещу недоразумението Гешев. Тръгнах си от там в 20:23. До тогава подобно нещо –(призив за молитви и коленичене) нямаше. Очевидно се е случило в самия край. Подобен призив е някакво недомислие... Хората, които бяха около мен не биха коленичили. Аз също. Разбирам, че г-н Величков е призовал за "Молитва към Бога да даде сила на президента..." Това е пълен нонсенс! Понякога хората в стремежа си да са по- различни правят подобни глупави грешки. За да разсее всякакви съмнения и свали създалото се напрежение ( и немалко разочарование) очаквам г-н Величков да излезе с обръщение и в чисто човешки план да се извини за грешката си."

Тома Биков, депутат:

"Дори БСП досега не се бяха сетили да коленичат пред президентството. Градската левица обаче се сети. Предполагам, че дори на Румен Радев му е станало неудобно от гледката."

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!