Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ексклузивно! Само Нинова излезе срещу ГЕРБ и олигарсите: Станишев, Янков и Дъбов свалят Нинова

Нинова гневна заради промените в болничните, пита за пенсиите

С решението за болничните управляващите признават безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група. „Вчера коалиционният съвет на управляващите ГЕРБ и ОП са взели решение да не се изплаща първия ден в болничните, пише Блиц.

На първо място това решение е взето извън мястото на институционалното място – това Тристранния съвет. Не това е толкова важно. Важни са аргументите и крайният резултат. Аргументът е, че има увеличаване на фалшивите болнични, увеличаване на разходите за тяхното изплащане.

С това решение, вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Вместо контрол и наказанието за тези, които ползват фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници“, заяви още Нинова. „Решението за болничните е възможно най-несправедливото – призоваваме всички работещи да не го приемат мълчаливо“, призова тя. „Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели. От БСП категорично му се противопоставяме.

Във вашата програма няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лв. Значи, това, което е записано не изпълнявате, това, което го нямате – ощетявате изрядните работници“, каза Нинова, цитирана от Фокус. Тя заяви, че освен, че БСП категорично ще се противопостави на това предложение, призова всички работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право, да не се примиряват с това действие на коалиционния съвет на правителството. „Имат нашата парламентарни и политическа подкрепа в защита на техни основни права“, заяви още лидерът на БСП.

Lupa.bg: Станишев, Янков и Дъбов свалят Нинова?

Темата за оставката на лидерката на БСП Корнелия Нинова отново се пече на бавен огън и след предстоящото заседание на пленума може да бъде поставена на дневния ред на социалистите, научи ексклузивно Lupa.bg.

В последните няколко дни се водят интензивни преговори за бъдещето на Столетницата след местните избори и преди драматичния отчетно-изборен цикъл, чието начало е предвидено за януари 2020 г., като совалките са по две линии - на опозиционерите на Нинова в състав Сергей Станишев - Красимир Янков - Димитър Дъбов и Михаил Миков, и на Румен Овчаров - Румен Петков (АБВ) чрез шефа на столичните социалисти Калоян Паргов и основателя на азбукарите Георги Първанов. 

Видният социалист Димитър Дъбов

Репортер на Lupa.bg засече бившият оргсекретар на левицата и сочен за най-влиятелният сив кардинал в партията Димитър Дъбов да излиза в компанията на варненеца Янков от офиса на лидера на ПЕС Сергей Станишев в центъра на София в петък сутринта. Всеизвестен факт е, че това са към момента най-ярките представителите на опозиционерското крило в БСП, които далеч не споделят бодрия отчет на Нинова за изборните резултати и представянето на социалистите в страната, а смятат, че левицата не просто не печели ново представителство в местната власт, а губи позиции.

Красимир Янков е готов да се прицели към лидерския стол

Към тях с идея за иницииране на темата за смяна на лидера на БСП негласно се присъединява и предшественикът на Нинова Михаил Миков в съглашение с Атанас Мерджанов и някои от представителите на т.нар. ляво крило, ръководено от доц. Янаки Стоилов.

От друга страна обаче примката около врата на Нинова се затяга от още една страна - тази на най-голямата организация в страната, а именно софийската. Въпреки че по време на кампанията за местния вот лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов бе в синхрон с нея реторически, той все пак пази умерена дистанция от централата на "Позитано" 20. Неговият ментор Румен Овчаров също не е особено ласкав в последно време в оценките си за ръководството на партията, въпреки че се съгласява с констатациите за сравнително добро изборно представяне.

Социалисти намекват обаче, че именно той бил "за" скорошна бъдеща коалиция с най-естествения партньор на Столетницата - АБВ, но не само на местно, а на национално ниво. Може би не са случайни и последните снимки, които Калоян Паргов публично показа - как рита мач с Георги Първанов и двамата демонстрират топли другарски чувства един към друг, ако се съди по широките усмивки на фотосите. 

Паргов и Първанов играха мач като противници, но другарлъкът си остава 

Снимки: Агнес Методиева

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

https://lupa.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!