Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадският съд одобрява разглеждането на обвинения за изтезания срещу бившия китайски държавен глава

Върховният съд на Онтарио съобщи, че съдебният процес срещу бившия китайски държавен глава Джиянг Земин, повдигнат във връзка с обвинения за изтезания, може да бъде започнат независимо от нежеланието на Джиянг да приеме призовката за този процес.

"Ние сме много доволни от това [решение].", каза пред Epoch Times Кейт Kемптон, съветник на ищците. "Ако се процедира с решението за неявяване, означаващо, че няма да има обвиняем, тогава шансът ни е отличен. Ние смятаме, че присъдата ще бъде в наша полза, защото ако случаят няма защита, съдът трябва да приеме обвиненията и иска като истинни и фактически." Kемптон спомена, че очаква съдът да разгледа случая преди края на тази година.

Лиджи Хи, един от ищците в случая срещу бившия китайски президент Джиянг Земин, говори пред група на Амнести Интернешънъл за преследването, на което е бил подложен в Китай. Лиджи е лежал 3.5 години в китайски затвор за изпращане на писма за Фалун Гонг до свои колеги. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Петимата ищци са жители на Онтарио и практикуват Фалун Гонг. През ноември 2004 г. те дадоха под съд пет китайски високопоставени служители, включително и лидера Джиянг Земин, за мъчения и грубо нарушаване на човешките права, като предявиха иск за нанесени повреди на стойност 20 милиона долара.

В своята искова молба, ищците привеждат доказателства, че китайските държавници са "действали от лично име и нямат право на имунитет на процеса в Канада". През март 2005 г. беше изпратено искане за съдействие на Министерството на правосъдието в Пекин, което е в съгласие с Хагската конвенция.

Но Министерството на правосъдието отказа да изпълни искането, казвайки, че това ще "наруши суверенитета или сигурността на Китай.".

След като опитаха всичко за да връчат призовката за това дело на Джиянг, ищците поискаха от съда нареждане случаят да бъде разгледан без одобрението на обвиняемите.

В излагане на причините за своето решение, магистър Бенджамин Глустайн потвърди, че са били предприети "всички основателни стъпки" относно обвиняемите. Глустайн каза, че е взел под внимание въпроса за справедливост и към двете страни.

Според ищците, петимата китайски чиновници са нарушили основни човешки права и международния закон, преследвайки ги на базата на техните убеждения. Имайки пред вид това, Глустайн писа: "Ищците няма да могат да процедират с тези обвинения ако съдът не одобри делото за по-нататъшно разглеждане.".

Главният ищец, Джанг Кунлун, е известен скулптор и доцент в Университета по изкуствата в Шандонг, Китай. Той става канадски гражданин през 1995 г., когато бил гостуващ преподавател в Макгилския университет. Той е бил арестуван и затворен без съдебен процес в Китай пет пъти от началото на юли 1999 година, когато е бил на посещение на свои близки там. Той бива изтезаван по време на задържането си, като благодарение на намесата на канадското правителство, Амнести Интернешънъл, и др. е освободен от трудов лагер през януари 2001 год..

Главният обвиняем, Джиянг Земин, е бившият лидер на Китайската Комунистическа Партия (ККП) и китайското правителство от 1993 до 2003 година. Джиянг взема ключовите решения относно систематичното елиминиране на медитативната практика Фалун Гонг през 1999 година. Само десетилетие преди това той взима подобно решение да се предприемат решителни мерки срещу демократични активисти в Шанхай, където той бил кмет на града по това време.

Другите обвиняеми са бившият вицепремиер Ли Ланчинг, секретарят на комитета по политическите и правни въпроси на ККП Луо Ган, заместник-министърът на държавна сигурност Лию Джинг, и Уанг Mаолин, заместник-началник на политическата пропаганда на ККП.

Kемптон вярва, че спечелването на този съдебен процес ще подпомогне значително китайския народ в борбата му за човешки права. Тя се надява, че този случай ще даде възможност на повече хора да разберат за нарушаването на човешките права Китай и ще усили натиска върху китайския режим да спре неговото преследване на Фалун Гонг.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!