Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Даниела Дариткова: Хората да се замислят дали може да изчакат и да се лекуват преди да си вземат болнични

big_149a

Д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, коментира в сутрешния блок на БНТ коментира предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща.

Тя заяви, че това ще накара хората да се замислят дали може да изчакат и да се лекуват преди да си вземат болнични.

Дариткова обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите, заяви тя.

„Темата са разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение“, каза още д-р Дариткова.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Според нея мерките нямало да важат за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни, напомни д-р Даниела Дариткова.

И обяви, че и на нея самата ѝ е трудно като практикуващ лекар някой път с тези болнични.

Припомняме ви, че вчера на съвместен брифинг на ГЕРБ, НФСБ и ВМРО бе обявено, че е внесено предложение минималната пенсия да стане 250 лв., първият ден от болничните да не се заплаща и да се предприемат социални мерки във връзка с децата, посещаващи ясла и градина.

Малко след брифинга синдикатите веднага реагираха и поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Спор относно предложената мярка първият ден от болничните да е неплатен, се разрази между председателят на АИКБ Васил Велев и Димитър Манолов от КТ Подкрепа в сутрешния блок на Нова тв.

Васил Велев бе категоричен, че тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече „На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен”, каза още той.

„Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение”, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа”, посочи Велев.

„Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?”, коментира Манолов.

БНТ, Нова, Епицентър

Тази мярка – да не се плаща първия ден от болничния, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите четири пъти. Второ, ще се произведе много повече. Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Велев и като примерен модел той даде Гърция, Малта и Испания.

На работодателите не е работа да видят човекът болен ли е или не, не е негова работа да се занимават с пъдарски неща, а да организират бизнеса, посочи още Велев.

Димитър Манолов, шеф на КТ“Подкрепа“, остро контрира Велев, като подчерта, че здравите служители няма да получат и стотинка повече, въпреки сметките на бизнеса.

Това разсъждение има рационални елементи, но има една сериозна слабост – че всички болнични са фалшиви. Тези 10 млн. повече пари за болнични идват от бизнеса, защото има фирми, които се занимават само с отчитането на болнични.

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!