Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лондон готви списък с 45 000 нежелани българи и румънци

Великобритания се страхува от нова имигрантска вълна

Списък от 45 хиляди нежелани граждани на България и Румъния е изготвило британското вътрешно министерство, съобщава днес "Сънди таймс". В списъка, разпространен миналата седмица, са включени имена, които могат да се опитат да влязат в страната, след като двете бивши комунистически републики се присъединят към ЕС. Документът е изготвен от зам.-министъра на вътрешните работи на Великобритания Джоан Раян.

Джоан Раян споделя опасенията на правителството на Острова, че нова вълна имигранти, след тази от 2004 г., може да провокира обществена реакция. Според британското МВР година след присъединяването на двете страни към Съюза, между 60 000 и 140 000 българи и румънци ще се преселят във Великобритания. Британските власти предполагат, че сред тях ще има и хора, които представляват риск за сигурността на страната. "Предупредителният списък” на граждани от двете страни, включва заподозрени лица за участие в криминална дейност. От британското вътрешното министерство се опасява, че може да не успеят да попречат на тези хора да се заселят във Великобритания и да получат ползи от държавата

Списъкът с “нежеланите” е бил съставен от Дирекция имиграция и гражданство и други органи, на основата на досиета на българи и румънци, които са влизали или са се опитвали да влязат във Великобритания. Той включва лица, които са били набелязани, заради имиграционни нередности, паспортни измами или връзки с престъпници. Числото 45 000 обаче може и да е недооценено, защото то включва само хората, за които британските власти знаят от разследвания на случаи на организирана престъпност или на кражби на паспорти.

Според Джоан Раян, след като България и Румъния се присъединят към ЕС, ще бъде по-трудно да бъдат изгонени тези “нежелани” или да им се попречи да влязат във Великобритания. Зам.-минстърът добавя, че те ще се ползват от същите права както и другите граждани на страните от Европейското икономическо пространство, които не могат лесно да бъдат депортирани. "В миналото граждани на двете страни са били екстрадирани, заради имиграционни нарушения, което няма да бъде възможно след присъединяването, пише още Раян”. Според нея за да знаят британските органи кога престъпници от Румъния и България искат да влязат във Великобритания, е важно да имат възможно най-много информация за сериозните криминални лица, за да бъдат включени те в “предупредителния списък”. "Правителствата на двете страни могат да помогнат, но те могат и да поискат нещо в замяна”, казва още Раян.

В документа пише, че в момента такива престъпници могат да бъдат идентифицирани и да им бъде попречено да влязат във Великобритания при процедурите за получаване на виза. В качеството си на граждани на ЕС, ако искат да влязат, единственото изискване ще бъде да се представи валиден паспорт. Раян добавя, че в резултат на това министрите обсъждат да откажат на българите и румънците правото на работа във Великобритания.

Документът на Раян разкрива дълбоките опасения от възможната реакция на обществеността и медиите във Великобритания. Тя казва, че имигрантите от България и Румъния ще бъдат “по-различими”, отколкото тези от другите източноевропейски страни, защото, за разлика от поляците например, те имат по-слабо организирани общности.

В кометар по повод списъка на британското вътрешно министерство "Сънди таймс" пише, че изминалите две години са променили отношението на британците към миграцията и националността. Разширяването на Европейския съюз на изток преди две години предизвика различни страхове. Ще бъдем заляти от кандидати за държавни помощи от бившите комунистически сателити на Съветския съюз, предупреждаваха някои. Или по-лошо, роми ще навлязат във Великобритания и ще установят лагерите си във всяко село и паланка, пише "Сънди таймс". Както обаче се оказа, а и както казахме навремето, идването на хора от осемте присъединили се през май 2004 г. източноевропейски страни бе изключително полезно. Най-големият човешки прилив в историята ни - около половин милион души - премина забележително гладко. Имигрантите започнаха всякакъв вид работа, от водопроводчици до финансисти, и се интегрираха забележително добре, добавя изданието.

Междувременно получихме шокиращи доказателства, най-вече с бомбените атентати от 7 юли миналата година, за липсата на интеграция сред едно малцинство от по-старите имигрантски общности, продължава коментарът. Страховете от рисковете, създавани от "вълна" законни имигранти от Източна Европа може да са отклонили вниманието от задачата с борбата с незаконните имигранти и от заплахата на врага сред нас, смята изданието. Според него сега британското правителство преразглежда въпроса с имиграцията от Източна Европа. Министрите се тревожат, че българите и румънците - от които се очакват до 140 000 - ще са "по-видими" имигранти и че реакциите в стил "стига толкова" стават все по-твърди във Великобритания, продължава статията.

Изданието обяснява, че властите на Острова обмислят дали да ограничат достъпа за тях, както други държави от ЕС постъпиха с гражданите на осемте присъединили се през 2004 г. източноевропейски страни. За Великобритания би било грешка да третира България и Румъния различно от Полша, продължава "Сънди таймс". При положение, че има работни места за тях, работниците им трябва да бъдат посрещнати с "добре дошли". Иначе от само себе си се разбира, че правителството трябва да прави всичко възможно да държи престъпниците извън страната ни, обобщава британското издание.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!