Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма изгледи скоро да се отървете от Борисов, уважаеми опозиционери. Това може да се случи само при едно условие

Сензационна новина! Бойко Борисов щял да падне преди края на мандата си, твърди “Икономист интелиджънс юнит” в годишната си епикриза за България. И ще има извънредни избори за парламент доста преди май 2021 година.

Гениално! Как се сетиха англичаните? Да не би защото досега ГЕРБ нито веднъж не си е довършвал мандата? Три пъти е скачал от трамвая в движение, значи пак ще скочи всеки момент? Вярно, има някаква логика…

Явно Лондон е усетил, че

Борисов практикува

прекъснатия коитус

като технология на политическата борба. “Катата” (хватка в каратето) е проста – тръгваш си преди да са те изгонили. Така създаваш усещането, че им липсваш. В годините, когато политиците у нас се изхабяваха бързо, това бе най-добрата хватка.

Трима премиери преди него си изкараха мандатите докрай и повече не се завърнаха във властта. Изоставен от народните маси, Костов се зае с избягването на риска, Сакскобургготски се прибра при внуците, а Станишев хвана Терминал 2, оставяйки партията си с изути гащи.

Защо обаче смятаме, че това ще е вечно?

И че “Икономист интелиджънс юнит” знае за българската политика нещо повече от нас самите? Това е просто един годишен справочник. Предназначен е за чужденци, на които им се налага да имат някаква работа с България.

Нещо като туристически пътеводител, но за бизнесмени. Редакторът е изпратил на някой тук местен експерт кратък въпросник, експертът му е отговорил и е получил хонорар. И това е. И после същата двойно преточена информация ни се представя като някакво откровение на по-висшия разум.

Но ние тук си знаем, че неведоми са пътищата Бойкови.

Ами ако реши точно сега да си изкара мандата докрай?

Прекъсването на властовия коитус е успешно само при определени условия, които сега вече не съществуват. Тъкмо обратното, сега това прекъсване може да докара големи опасности.

Най-важното при прекъсването е кой ще направи изборите. Докато президент бе Плевнелиев, той назначаваше подходящи служебни премиери и ГЕРБ нямаше проблеми.

Е, имаше проблем с Костинбродската афера, но той не дойде от служебното правителство. Сега на Румен Радев не може изобщо да се разчита да избере подходящ премиер. Ами ако изведнъж му хрумне да назначи Мая Манолова?

Преди 2 години Радев още навлизаше в интригата. Тогава успя само да сътвори една-две дребни неприятности на ГЕРБ, например за малко да купи грипените. Сега обаче обстановката е коренно променена. Радев създаде към президентството “Стратегически съвет”, което се тълкува като наченките на партия. В съвета фигурите са предимно леви.

Като че ли назрява

нов Отечествен фронт,

ляво-дясно-либерално- консервативно- антигербовска коалиция, чиято обединяваща сила е желанието им да съборят ГЕРБ от властта и после да се хванат за шиите.

Съвсем естествено тази коалиция би застанала под байрака на Мая, тъй като тя вече направи едно ОФ на изборите за кмет.

Някои сини експерти започват да обясняват на градските десни, че те всъщност не са десни, а по-скоро леви. Аз откога им го казвам, но никой не ми вярва, смятат, че се шегувам. Друго си е да им го каже Сорос или поне човек на Сорос.

Нищо чудно

към този

Отечествен фронт

да се включи и Цветан Цветанов

със своите американски политически връзки. Тези дни Борисов каза интересна фраза по БТВ: “Скоро имам среща с президента на САЩ Доналд Тръмп и ще питам какво е правил Цветан Цветанов”. Как смятате, дали това е случайна шегичка? Или е някаква проекция на вътрешните скандали в САЩ?

Ами ако междувременно партията “Няма такава държава” набере мощ и дръпне 10, 15, 20 процента от вота? Представете си срещу каква конфигурация трябва да се изправи ГЕРБ на едни предсрочни избори.

Нормално е да загуби част от електората поради умора на материала.

В същото време ще имаме нов антигербовски “Отечествен фронт” и новата партия на Слави Трифонов. И реферът на мача ще бъде Мая Манолова.

Според информатора на “Икономист интелиджънс юнит”, блокът на патриотите с неговите скандали може да причини срива на днешното правителство.

Тук вече са зле информирани.

Последните,

които биха разтурили

този парламент,

са патриотите

Вярно, те обичат скандала, но много добре знаят кога да си налягат парцалите, защото следващият парламент изобщо не им е гарантиран.

Всичко това може да наведе Борисов на мисълта, че едно служебно правителство е много опасно нещо. Мая Манолова да прави изборите? Тя нали вече се изяви в Костинброд?

Я по-добре да довърша мандата и да държа контрола в ръцете си!

Не знам кой е информаторът на “Икономист интелиджънс юнит”, но вероятно е от тези среди, на които отдавна им омръзна от Борисов и които гравитират около кръга “Капитал”.

Но дали не приемат желаното за действително?

Ситуацията у нас се кротна, бюрокрацията се бетонира и вече не й се участва в чистки. За да дойде друг на власт, нужна е мощна нова партия, която да дава на избирателя нови високи надежди. Нужна е и една хубава криза. Кризата сигурно ще дойде, но такава партия засега поне не се забелязва на хоризонта.

А и дългото пребиваване

на пост №1

не е изключение

по нашите земи. Както знаем, Тодор Живков изкара на върха цели 34 години. Путин вече изкара 15 години като президент и 4 като премиер, а до края на мандата му остават още 4 години и малко. Кога ще се пенсионира – който доживее, ще види. Ангела Меркел пък завърши 3 мандата като канцлер и сега кара четвъртия.

Обеща твърдо това да й е за последно, но до края на мандата я камилата, я камиларят. Швеция пък имаше един премиер, който изкара на поста 23 години. България го помни с добро, тъй като по негово време курортите ни бяха пълни с шведки.

Що се отнася до самия Борисов, той вече обяви, че първо ще завърши магистралата “Хемус”. Според най-оптимистичния вариант това ще стане в средата на следващото десетилетие.

За да е гарантиран, че ще пререже лентата, Борисов ще трябва

да спечели изборите не само

през 2021, но и през 2025 година

Ами ако рязането на лентата се отложи чак до 2050 година?

Няма изгледи скоро да се отървете от Борисов, уважаеми опозиционери. Това може да се случи само при едно условие – ако се въведе мажоритарна избирателна система.

Видяхте как тя действа на местните избори. Но разбрахте ли?

Валери Найденов

https://www.168chasa.bg/

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!