Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ Откраднаха Парите за Пенсии! Частните Пенсионни Фондове са ПЪЛНА ИЗМАМА! Коментар на икономиста Ваня Григорова

Бедност пенсионер

Частните задължителни фондове за втора пенсия са абсолютна измама, категорична е Ваня Григорова, икономически експерт към КТ Подкрепа.

Те бяха създадени от правителството на Борисов, за да обогати крупни бизнесмени, близки до властта му и в никакъв случай няма да осигурят допълнителен доход за пенсионерите.

Разчетите са направени до 2060 г. и от тях се вижда кристално ясно, че дори да получавате две пенсии от тези фондове, те няма да формират пенсия, по-голяма от тази, която бихте взели от държавното осигуряване на НОИ.Получава се така, че 2 частни пенсии са по-малко от 1 държавна. Това е доказателство, че задължителните частни пенсионни фондове нямат никаква доходност и просто ограбват осигуряващите се, за да може бизнесмените на властта да си пълнят гушите. Затова не бива да бъдат наричани „пенсионни фондове“, а просто „допълнителен данък“ върху приходите на трудещите се“, обяснява Григорова.

Очевидно е нежеланието на управляващите от ГЕРБ и Патриотите да направят преизчисление на пенсиите и да повишат минималната пенсия на 250 лева. Причината е, че няма откъде да вземат тези пари, защото опоскаха Сребърния фонд. Сегашните подаяния, които подхвърлят на пенсионерите… наричайте ги с каквито имена решите, но не и пенсии, защото това не са достойни доходи, които гарантират жизнения минимум на пенсионерите.

Вижте колко е абсурдно: Според управляващите от ГЕРБ, минималният праг на бедност в България е 363 лева, а в същото време минималната пенсия е 234 лева.Какво казва с това Борисов на пенсионерите: С по-малко от 363 лв. човек не може да оцелее, но вие сте длъжни да живеете с вашите 234 лв. И тази година отново отказа да преизчисли пенсиите. Това не е ли върхов цинизъм?!

Частните пенсионни фондове не могат да решат проблема с ниските пенсии, тъй като доходите от тях няма да достигнат размера на пенсиите от НОИ поне до 2060 г.Втората пенсия явно е предвидена да облагодетелства собствениците на фондовете, а не данъкоплатците. И всичко това се случва на гърба на държавата, с нейно съгласие и изцяло в ущърб на народа.

Оказа се, че сериозен проблем назрява и със Сребърния фонд, за който споменах. Именно той трябваше да гарантира стабилността на пенсионната система.От него трябваше да се увеличават пенсиите. Фондът е създаден през 2007 г. от правителството на Тройната коалиция с цел да регулира пенсионната система. Когато ГЕРБ идват на власт през 2009 г., в Сребърния фонд са се натрупали 2.5 млрд. лева – само за 2 г. И след 10 години управление на ГЕРБ, наскоро Министерство на финансите отчете, че състоянието на фонда възлиза на… 3 млрд. лева. Т.е., за 10 години на власт ГЕРБ са заделили за Сребърния фонд едва 500 млн. лева, което е повече от скандално! А според разчетите при създаването на Фонда, към днешна дата в него трябваше да са се натрупали между 12 и 15 млрд. лв.

Вместо да вкарва бюджетният излишък в Сребърния фонд, както е по закон, Борисов го харчеше за каквото му скимне.Именно от там са парите, които той всяка година и особено преди избори с щедра ръка раздава от прозореца на джипа си. Хвърля ги наляво и надясно по свое усмотрение като бащица – благодетел с цел да укрепва властта си. Нищо, че законът го задължава да вкарва тези пари в Сребърния фонд.

В Сребърния фонд по закон управляващите от ГЕРБ е трябвало да внасят и таксите от приватизация и концесии. Но очевидно не са го правили щом за десетте години откакто са на власт, са заделили само половин милиард за фонда. Ето защо пенсионерите в България бедствът“, завърши Ваня Григорова.Skandalno.net

Няма изгледи скоро да се отървете от Борисов, уважаеми опозиционери. Това може да се случи само при едно условие

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!