Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Икономист“ прогнозира ново предсрочно падане от власт на Борисов

БАЦЕ768x432

Управляващата коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г. Предстои предсрочен парламентарен вот, най-вероятно след поканата за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната.

Това прогнозира една от най-авторитетните анализаторски агенции в света „Икономистинтелиджънс юнит“, която е част от групата „Икономист„. Сбъдването на прогнозата би означавало трето предсрочно падане от властна правителствос Бойко Борисов.

„Още по-голямото интегриране на страната в евроинституциите ще зависи от борбата с корупцията, напредъка в спазване върховенството на закона и провеждането на вътрешни реформи. Но прогресът в тази посока ще бъде бавен“, твърди анализаторското звено, цитирано от българския вестник„Дневник“.

„Дребнави и личностни конфликти между партиите в правителствената коалиция и особено враждебното отношение на „Обединени патриоти“ към ЕС имат потенциал да забавят процеса на иначе продължаващи институционални и структурни реформи в периода 2020-2024 г.

Но това напрежение няма да постави под въпрос основни елементи като валутния борд, данъчната политика, развитието на инфраструктурата, финансовия надзор или опитите да се подобри образованието“, се твърди още в доклада.

Според анализаторите България няма да въведе еврото до средата на следващото десетилетие. Те предупреждават, че икономиката на страната вече изпитва някои проблеми още преди реално да е започнал очакваният период на продължителен бавен растеж в Европа.

Според „Икономистинтелиджънс юнит“ настоящата година ще завърши с доста добър растеж от 3.6% от БВП, но и обясняват, че той се дължи основно на вътрешното частно потребление, подкрепено от вдигането на номиналните заплати и солидните правителствени разходи (ръст от 3.9% за 2019 г.) на фона на намаляващи инвестиции. Повишаването на заплатите и цените на енергията и горивата в България са посочени сред основните причини за бързото увеличаване на инфлацията – до средно 2.4% за 2017-2018 г. след тригодишна дефлация през 2014-2016 г.

Петел

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!