Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Перестроечният сценарий победи - вместо декомунизация, бяха отстранени истинските демократични лидери

Иван Сотиров

Иван Сотиров

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни

Огромната обществена енергия беше употребена от червените кукловоди за трансформация на номенклатурата

"На 10 ноември 1989 г. от Кремъл свалиха диктатора Живков и сложиха на негово място свои протежета, които да проведат новата линия на перестройка. Въпреки това, падането на режима отключи процес на освобождаване на хората от страха, насаждан 45 години с кървав терор от престъпния комунистически режим и ни даде шанс за възраждане на поробеното ни Отечество", написа във Фейсбук бившият депутат от СДС Иван Сотиров.

"Тъжната равносметка е, че перестроечният сценарий победи и вместо декомунизация и лустрация в България, беше извършена обратна лустрация – бяха отстранявани малцината истински демократични лидери, които се бореха за радикална промяна и отказаха да участват в реформирането на системата.

Останаха само допуснатите - внедрените от комунистите и тези които колаборираха с тях. Огромната обществена енергия за промяна на системата, която се освободи с падането на режима, беше употребена от червените кукловоди, за да се извърши това което консервативната маса на БСП/БКП нямаше готовност да приеме – трансформация на комунистическата номенклатура в олигархична. В България не беше извършена декомунизация, защото не беше допусната декомунизация и лустрация на елитите на партиите, които трябваше да я извършат в държавата. Показателно е, че днес, 30 години след падането на режима, ако бъде прието решение за декомунизация и лустрация на партиите, които се обявяват за десни и антикомунистически, то това решение ще бъде равносилно на обезглавяването им. Показателно е, че след 30г. в София продължава да стърчи, над националните ни символи, паметника на окупационната Съветска армия, като срамно свидетелство за чуждата зависимост на управляващите елити на прехода", пише още Иван Сотиров.

petar_mladenov_todor_jivkov1.jpg

Емблематичният кадър, в който Тодор Живков е в ступор, след като Петър Младенов и БКП го пратиха в "заслужена почивка"

andrei_lukanov_jeliu_jelev.jpg

Андрей Луканов и Желю Желев, снимки: Фейсбук на Иван Сотиров 

На 10 ноември 1989 г. България беше въдворена в схема от списъка на държавите, които трябва да бъдат заличени

Елена Гунчева: Тъмното време на България

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!