Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За малките и големите бушони

Корупцията изпълзя изпод масата, лъсна в цифри от тайните и тъмни сметки на известни и не до там хора в България и се разположи удобно върху първите страници на вестниците - с тенденция да започне скоро да ги пълни целите или поне до прогнозата за времето. Не минава и ден без някой голямо или малко разкритие по темата. Данъчен поискал пари, всъщност не пари, а милиони. Шеф на Топлофикация пък си скътал седемцифрена сума в сметка зад граница. Като чете човек как активно се раждат новини по тази тема се пита вчера ли се е пръкнал рушвета в България като механизъм за бързо уреждане на иначе неразрешими въпроси. И колко ли пък е мизата, която се прибира от хора с постове над обикновен данъчен и над шеф на парно, било то и в София?!?

Нормално е да очакваме, че случаите на уличени в корупция ще се множат обратнопропорционално на оставащите все по-малко дни до следващия доклад на Еврокомисията за България. Хубаво е, че макар и под външен натиск, нещо се върши в тази посока. Лошото е, че използвам думата „нещо”, която до доказване на престъпленията в съда си е чисто и просто нищо. Иначе казано улики, с които да се отчетем на Европа.

Както е тръгнало има опасност обаче народът да спре да чете и слуша за всеки нов гръмнал бушон с разкрити далавери. Кой ли не беше даден на прокуратурата - взе да става почти модерно да попаднеш в лапите на обвинението. Особено след като думата прокурор беше поставена до името на бившия премиер Сакскобургготски – не подминаха даже и Лили Иванова. Затова се боя да довърша заглавието „Започнаха ги!”. Защото не съм сигурна, че ще ги довършат. Не съм убедена, че след като навръх празника на полицията вчера задържаха прочулия се с масажния стол и джакузи в кабинета си директор на столичната топлофикация, няма да се окаже, че скоро човекът ще си харчи спокойно парите там, където си ги е вложил. Защото бързите присъди в България засега са само и основно в сферата на кокошкарските кражби и далавери. Горят малките бушончета, а големите, които са нарисували схемите им – продължават да светят!

Всички в тази държава са много наясно, че като се поразрови в коя да е корупционна схема, лека полека се стига до върха й, който винаги е на високо и е добре облечен във власт. Затова българинът като чуе далавера и рушвет, гледа винаги по-нависоко, отколкото му сочат полиция, съд и прокуратура.

Нека властта не се заблуждава, че управлява наивници. Всички политици са в кюпа, защото с действия или с мълчаливо съгласие позволяват повече от 15 години едни пари да идват незнайно откъде в партийните каси. Простичък пример - без да съм адвокат на издатели и писатели, които също печелят, но бранят поне публично своите интереси, питам депутатите защо хазарта остана без ДДС, а книгата и учебника с данък? И защо партийната дейност с брошурки, плакати и агитматериали няма да се облага? Ако никой в тази държава не се разрови сериозно тъкмо в партийните каси, които от години се ползват добре за препиране на сериозни суми, никога няма да довършат с присъди тези, които са ги започнали днес или ще бъдат погнати утре. И ще ни останат само съмненията и заглавията.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!