Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Стефанов: Ами сега? Гешев може да предизвика българска Пражка пролет

.

Оказа се „партенка“, но такива инструменти в подобни мръсни кампании (по думите на самия Гешев) са правило, а не изключение. Те целят две неща: да омаскарят лицето, за което се пускат и в същото време да засилят впечатлението за могъщество на прокуртурата. Този път не сработи, слава Богу.

Минути след президентския отказ да подпише указа, една приятелка зададе риторичния въпрос: Какво ще кажат сега десните, които го наричаха продукт на руската идеологическа машина?

Е, все ще измислят нещо. Но се сетих, че в дипломата, която му е връчена при завършване на Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ през 2003 г. пише: „Румен Радев е бъдещ стратегически лидер”, “воин от ХХI век, готов да спечели и да влияе на стратегическо ниво!”. Това не са нито комплименти, нито случайности. Който не го разбира, значи нищо не рабира.

На ход е Висшият съдебен съвет. В кадровия състав, в който функционира – доминация на магистрати, оказали се във ВСС от квотите на политическите сили в парламента, - продължението не крие изненади. Предложението Иван Гешев да е новият главен прокурор най-вероятно ще бъде прегласувано.

Междувременно върху държавният глава ще се изсипе водопад от обвинения, че се е поддал на политически натиск, че е зависим от олигарси, от Кремъл... Също, че клати лодката на държавната стабилност. Всичко, което е проектирано в тяхната мозъчна недостатъчност. Канонадата ще е мощна но и отчаяна.

Те друго не знаят. Забележете кои медии ще са в авангарда на тази акция и ще видите, че те са същите, които бяха начело на кампании като разгрома на КТБ, очерняне опонентите на модела #Кой, омаскаравяне на неодобряващите статуквото, критикуващите властта и прокуратурата – въобще, неблагонадеждните елементи, както би се изразил някой милиционер, оказал се по ирония на съдбата в политиката или управлението.

Сигурен съм, че задкулисният кръг, който наложи Цацаров, а сега прави същото с Гешев, ще направи всичко, да финишира своя кадрови проект. Защото Гешев е нужен да довърши започнати дела и репресивни действия срещу определени хора, фирми и медии и в същото време да замита следите на престъпни деяния, включително срещу нацията и държавата. Това няма да го чуете от представители на сегашната власт, нито от действащ политик или представител на висшия клир на държавното обвинение. Но то е обществена тайна, защото зависимостите в тези среди са все по-очевидни.

Вече не е същото. Все пак не сме сами. Все пак има надежда. Не сме имали Пражка пролет, нито бореща се „Солидарност“, на улиците не излизат хиляди като в Румъния, Гърция и Чили. Не вдигаме барикади, нито се маризим с полицията като „жълтите жилетки“ във Франция. Протестите срещу номинацията на Гешев обаче показаха, че и прословутото българско търпение има край. Има. От това ги е страх.

Огнян Стефанов

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!