Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Малинов като губернатор на Кремъл: Аз казвам кога Путин ще се срещне с Борисов и с Радев

Николай Малинов

Николай Малинов

Идеята за създаването на Международна русофилска организация е от почти 16 години. Благодарение на Цацаров и прокуратурата нашата идея получи известност. Това коментира в студиото на Би Ти Ви председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов само часове, след като се завърна от Москва. Той е първият българин от 1978 г. обвинен в шпионаж в полза на чужда държава, заради което му бе наложена парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната.

Малинов бе удостоен лично от президента Владимир Путин с орден „Дружба“ за особени заслуги за укрепване на приятелството и сътрудничеството между българския и руския народ. Според прокуратурата обаче действията му са в разрез с българското законодателство и дори Цацаров поиска да бъде направена проверка на съдията, дал разрешение на Малинов да напуска страната. По-рано днес пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди България, че ще има реакции, ако продължи преследването на Малинов.

По време на интервюто той много държеше да подчертае, че е български патриот и подобни шпионски скандали, в които бе забъркано името му, за него са неприемливи.

Аз чувствам себе си като български патриот. За мен Русия е приятелска за България държава, и няма как да си шпионин за приятелска държава. Да, беше отправено искане от съда да отпадне забраната да напускам страната. Тази забрана падна само за три дена, затова се върнах. Имам покани за участие в конференции в Крим и на други места в Русия. Но рано или късно тази ограничителна мярка да падне, защото аз съм публична личност. Това за шпионството е обидно, но не е сериозно. Що се отнася до обвиненията за пране на пари – те са несъстоятелни, защото никакви пари няма, които трябва да бъдат узаконявани, подчерта лидерът на „Русофили“.

Малинов изтъкна, че е бил поканен от канцеларията на президента Путин да присъствам на награждаването му с орден „Дружба“ заедно със съпругата му. 
Този орден ми беше връчен за мира и дружбата между нашите два народа. С това се занимаваме – да издаваме книжки, да правим събори, конкурси и концерти. 35 000 организирани членове имаме към този момент. Имаме фестивали за рисунки, есе, съчинения. Те са посветени на различни патриотични теми, има и теми, свързани с България. Абсурдно е да говорим за шпионство, защото Русия е братска държава за България. Аз и българският народ не се чувстваме заплашени от Русия, изтъкна отново Малинов.

Той накратко разказа и за какво са разговаряли с президента Владимир Путин.

Разговорът ни с Путин беше кратък – говорихме за българските русофили и отношенията с България, и коментирах прокурорския въпрос, като му обясних, че съм пуснат за три дни предвид ангажиментите ми. Той се усмихна и каза – прояви разбиране и търпение към българските власти, защото те са подложени на натиск. Но кои власти и от кого са притиснати – това ще го оставим за следващата среща. Изненада ме приятно от това, че познава нашата дейност, защото ми каза да поздравя съпругата ми за нейния проект. Той ми каза още, че е правилен пътят, по който вървим – да работим само през позитива, само през доброто и в интерес за България, посочи политикът.

Според Малинов този шпионски скандал с прокуратурата и онзи, свързан с изложбата за 9-ти септември от руското посолство у нас, са избухнали точно преди подписването на общите енергийни проекти, като „Балкански поток“, точно преди да излезем от паузата в българо-руските отношения. А истината е, че аз казвам кога Путин ще се срещне с Борисов и Радев – и това става. Но никой не ме чува, подчерта лидерът на „Русофили“.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!