Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как политическите сили в Пловдив приемат назначението на Дани Каназирева?

kak-politicheskite-sili-plovdiv-priemat-217

Изненадващото /или не до там/ назначение на Дани Каназирева за областен управител на Пловдив е най-обсъжданата тема под тепетата през днешния ден.

Като лидер на местната партия „Съюз за Пловдив“ и кандидат за кмет, Каназирева не веднъж е представяла себе си като алтернатива за управление на града. Тя винаги е наблягала върху индивидуализиращото нея и нейната листа – местна партия, която би могла да промени модела за управление на големите общини, които обикновено се ръководят от парламентарно представени политически формирования.

Подобни твърдения обаче, поставени в светлината на неотдавнашните скандални екзитполове в нейна свръхзавишена подкрепа, започват да изглеждат все по-екзотични, да не кажем странни, а достоверността им е подложена под въпрос. Всъщност след обявяването на името на Каназирева пловдивчани започнаха да разсъждават на каква база е предложена и гласувана за поста в Областна управа.

Министерски съвет, който е формиран от управляващата партия ГЕРБ, днес взе скоростно решение да назначи Дани Каназирева за областен управител, което дава две индикации – решението е било вероятно добре обмислено, и второ, Каназиерева все пак се радва на добри отношения и дори покровителство от страна на управляващата партия.

Обществените реакции все още се лутат между различни хипотези и на повечето пловдивчани им е трудно да преценят генезиса на подобни политически процеси. Как обаче коментират назначението на Дани Каназирева политическите сили в Пловдив? Попитахме лидери на представените партии в Общинския съвет, чиито решения ще попадат под административен контрол от новия областен управител.

Вижте мненията на политиците:

Иван Тотев, действащ кмет и областен координатор на ГЕРБ:

Поздравявам я с избора и ѝ пожелавам успешен мандат на новата позиция!

Николай Радев, водач на групата на БСП в Общински съвет

Гласуваш за Зико, гласуваш за Славчо, гласуваш за Дани – накрая пак Бойко Борисов дърпа конците. Това, че Дани Каназирева не е член на ГЕРБ, не означава, че не е от ГЕРБ. Хората останаха излъгани за пореден път. Както се вижда – всичко е било въпрос на договорки между тези партии преди да станат ясни дори резултатите.

Георги Колев, водач на групата на ЗС „Александър Стамболийски“

Успех и дано се случват хубави неща за Пловдив и областта! Ще разчитаме на подкрепата на новия областен управител за идеята, която лансирахме по време на кампанията – увеличаване на обема на община Пловдив и сливането на града със съседните общини.

Георги Титюков, „Кауза Пловдив“

Това си е абсолютно право и решение на министър-председателя и на Министерски съвет. Номинацията и изборът на областен управител е единствено в техните ръце. Щом така са решили… Ще се справи, юрист човек е.

Слави Георгиев, НФСБ

Мисля, че г-жа Каназирева излъга своите избиратели. През последните четири години, а и по време на сегашните избори, тя лъга, че е алтернатива. Очевидно е и с това назначение беше доказано, че през цялото време тя е била патерица на ГЕРБ. С това се доказва измамата, че тя може да бъде каквато и да е алтернатива. Дани Каназирева през цялото време е участвала в задкулисни игри. Колкото до въпроса Ви дали ще се справи – ще се справи, тъй като длъжността не изисква много усилия. В България постът на областен управител е свързан с административен контрол на дейността на Общинския съвет и както вече посочих – за това не се изискват много умения или усилия.

Борислав Инчев, лидер на ВМРО – Пловдив

Това е решение на Правителството. Не знам точно кой я е предложил. Дано вече г-жа Каназирева си намери правилното място. На всички които живеем в Пловдив ни е ясно ориентировъчно какво се случи. Честно казано останах изненадан, въпреки че имаше индикации за подобно назначение. Едно стана ясно – тук се бърза, явно бе, че решението е взето и гласувано скоротечно. Дано работи за Пловдив и областта. Пожелавам ѝ здраве и успехи в новото поприще.

Йордан Иванов, водач на групата на Демократична България

Областният управител по същността си е продължение на централната власт, той е очите и ушите на министър- председателя в Пловдив и аз откровено не разбирам как тази 8-годишна риторика срещу статуквото намира своето олицетворение в един пост, където си продължение на премиера. Прочетох коментара на г-жа Каназирева как е приела номинацията. Това е легитимна политическа теза, че с участие във властта се решават конкретни проблеми, но въпреки това, ако аз бях неин гласоподавател, днес щях да съм много разочарован. Много е важен въпросът за поведението на групата на Съюз на Пловдив в Общински съвет и как по-точно г-жа Каназирева ще връща незаконосъобразните решения, след като е назначена от човека, издигнал Здравко Димитров.

Всъщност в продължение на цялата кампания, Съюз за Пловдив не отправиха нито едно политическо послание по отношение на Здравко Димитров и какъв кмет ще бъде. Всички техни атаки бяха насочени към Славчо Атанасов.

И най-важното, на което все повече започвам да вярвам е ,че в понеделник ще приключи мачът с политическите договорки и преговорите на тъмно, които започнаха още преди изборите, чрез избора на председател на Общинския съвет.

Стефан Аксиев, „Воля“

Принципно партията, която управлява държавата, това е ГЕРБ. Те могат да преценят с кой и как ще работят. За нас, пловдивчани, е ясно коя е, какво прави, но това си е решение на управляващата партия. Когато ние сме на власт и избираме назначенията, тогава ще ви представим нашите виждания за управленчески състав.

Трафик нюз

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!