Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Карадайъ в остра реч: Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите!

Искам да поздравя ГЕРБ с "демократично" проведените избори в ред общини в страната, ако това е разбирането за демокрация.

 

Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите, а държавният апарат бе превърнат в машина за печелене на избори чрез заплахи, натиск и репресии. 

Това каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, на пресконференция на партията в изключително остра реч след втория тур на местните избори. 

Според него, в някои от общините комисиите са взимали решения, противоречащи на закона, а някъде с неприемането на решения са въздействали върху процеса. Като пример, той посочи Чепеларе, Доспат и други. 

В такава среда не могат да се правят демократични избори.

Ние докарахме демокрацията в България преди 30 години, но днес демокрацията е поставена под риск с този модел на правене на избори, посочи Карадайъ. 

Целият процес на злоупотреби създаде незаконната кампания на упавляващите, посочи лидерът на ДПС. 

След тези избори присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено, каза председателят на ДПС . 

„Преди да започна и да дам малко резултатите от статистиката, бих искал да благодаря на партийните структури на ДПС и на всички избиратели на ДПС, които постигнаха един много добър резултат на тези местни избори. 

Само за сравнение - на предишните местни избори през 2015 г. ние сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС, като Джебел и Хитрино, много добре знаете, че преждевременно ние ги изключихме, т.е. остават 37 кметове на общини, от които 32 бяха като ДПС, 4 бяха коалиционни и един независим, който беше от ДПС. Резултатът от тези избори през 2019 г. е следният: 47 кметове на общини от ДПС, от които 37 от ДПС, 9 коалиционни и един независим.

Т.е., решението на нашия Централен съвет, че на тези местни избори ние ще си запазим влиянието в местната власт и там, където можем, ще увеличим присъствието си в местната власт – това вече е факт. 

Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено. Нещо повече - географията е разширена. От общинските съветници 916 общински съветници са избрани от ДПС, т.е. 18%, а от кметовете на кметства над 35% в страната са избрани от ДПС, като в някои от случаите те са избрани в коалиция", заяви още Мустафа Карадайъ. 

Загубихме община Сунгурларе, където кметът беше от ДПС. Хитрино, Никола Козлево и Дулово не успяхме да си ги върнем, каза Карадайъ. 

"Изборите са основен елемент на демокрацията, но когато те са законни, свободни, честни и има информиран избор на избирателите. Дали бяха информирани избирателите? Продължава да има забрана за предизборна кампания на език, различен от българския. За уседналостта. Независимо от резолюция от ЕС, дори и за граждани извън ЕС, в българското законодателство има ограничаване на конституционните права на българските граждани изобщо да гласуват заради уседналостта. И ред други забрани в изборното законодателство", изброи Мустафа Карадайъ.

"Ще повторя: политическите реалности в България вече не са същите, диалога ще го продължим", завърши той.

„Тези местни избори показаха много от дефектите в законовата уредба. Показаха некомпетентност на избирателните комисии, арогантността на избирателните комисии и правовия им нихилизъм“, заяви Карадайъ. Според него това поставя въпроса за легитимността на местните избори.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!