Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Усещащи растения – Ефектът на Бекстър

Серия от експерименти, проведени в продължение на 35 години от най-изтъкнатия американски експерт по Детектора на лъжата - Клив Бекстър - показала, че растенията имат сетива и реагират на външни дразнители.

Институтът на Бекстър по детекция на лъжата в гр. Сан Диего, Калифорния (САЩ) специализира в обучаването на разузнавателни организации и полицейски служби в използване на Детектора на лъжата.

Детекторът на лъжата измерва електрическата проводимост на повърхностния слой на обектите. Или съпротивата, която повърхностният слой оказва при прилагане на слабо електричество, което е индикация за промяна в нивото на физиологичната активност на обекта.

Рано една сутрин през октомври 1966 година, г-н Бекстър свързал електродите на полиграфа с листата на растението Анахуза и след това полял растението. Намерението му било да измери за колко време водата ще достигне до листата на растението и ще промени неговото електрическо съпротивление.

Очаквайки съпротивлението да се понижи с навлизането на водата в листата, г-н Бекстър не бил подготвен за което последвало – вместо това съпротивлението се увеличило, и според резултатите на полиграфа растението произвело крива линия, подобна на тази, когато човек преживява някакво щастие.

След това г-н Бекстър направил друг един експеримент. Той записал в своите записки: „Беше рано сутринта и нямаше никой в лабораторията. Мисълта и намерението ми бяха: ‘Ще изгоря този лист’. Още в мигът, когато представата за изгарянето на листа се появи в съзнанието ми, писецът на полиграфа отскочи бързо нагоре до най-високата си точка.”

Той отишъл да вземе кибрит, но като се върнал и забелязал бурната реакция на полиграфа, разбрал, че няма да има видим ефект от този експеримент, като занесъл кибрита обратно в кабинета на секретарката. Според г-н Бекстър, когато той дошъл пак в лабораторията, линията, начертана от писеца на полиграфа се изравнила отново „…което наистина й придаде завършен вид и ми позволи да направя много висококачествено наблюдение”.  

През последвалите 35 години, г-н Бекстър направил многократни безцелни, контролирани и автоматизирани експерименти, за да подложи на изпитание този феномен, който той нарекъл „Първично биокомуникативно усещане”, познат на другите като „Ефектът на Бекстър”.

Наред с много други неща неговата научна работа установила, че растенията могат да възприемат и реагират осезаемо на целенасочени човешки мисли и действия. Според твърденията, впоследствие опитите на Бекстър биват повторени от учени стотици пъти и в различни варианти.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!