Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полъхът на новия Вятър на промяната

"Всички признаци говорят, че политическите лидери на много страни предприемат решителни и обещаващи стъпки към дезинтегриране на китайската комунистическа партия.", каза г-н Джанг Тянлян, китайски учен във Вашингтон.

Западни политически лидери като вицепрезидентът на Европейския парламент г-н Едуард MакМилан-Скот, германският канцлер Анжела Mеркел и президентът на Съединените щати Джордж Буш се срещнаха неотдавна с китайски активисти за граждански права, китайски учени-дисиденти, и в случаят с г-н MакМилан-Скот, с преследвани граждани от медитативната практика Фалун Гонг. Тези срещи се тълкуват като признаци за промяна във външната политика на Запада към Китай.

Германският канцлер Анжела Mеркел разговаря с г-н Чен Гули

Германският канцлер Анжела Mеркел разговаря с г-н Чен Гули (вдясно), автор на забранената в Китай книга „Цензуриране на китайските фермери”, и съпругата му г-жа У Чунтао (вляво) в немското посолство в Пекин. (Guido Bergmann/AFP/Getty Images)

Според бившият професор от Университета в Пекин г-н Жяо Гуобяо, западните страни започват да установяват комуникации с неправителствени организации и социални движения в Китай. Повече от едно десетилетие те се придържаха към обичая да говорят само за икономиката на Китай, като избягваха темата за нарушаване на човешките права. Но сега тяхната дипломация поема нова посока.

Според г-н Гао Жишенг, известен адвокат по човешките права в Пекин, международната общественост започва да променя своето отношение към проблемите с човешките права на китайския комунистически режим.

На 11 май 2006 г. президентът на Съединените щати, Джордж Буш, се срещна с членове на домашна църква в Китай, както и с няколко китайски дисиденти. По време на тази среща г-н Буш изрази своята загриженост относно свободата на религиозните вярвания в Китай.

По време на посещението си в Китай през май 2006 г., германският канцлер Анжела Mеркел каза, че "човешките права са неделима част" от сътрудничеството с Китай, докато други европейски политически лидери обикновено избягват да говорят за нарушаването на човешките права в Китай. Mеркел се срещна с г-н Чен Гули, автор на забранената в Китай книга „Цензуриране на китайските фермери”, и със съпругата му г-жа У Чунтао, както и с двама други дисиденти в Китай. Тя говори също така и с католическия епископ г-н Джин Луксиян, който бе затворен 27 години в Шанхай, във връзка със свободата на религиите и духовните убеждения в Китай.

На 24 и 25 май се проведе среща на Европейския парламент във Виена, Австрия. Непосредствено преди това Отделът по човешките права към Външното министерство на Австрия покани г-н Жяо Гуобяо на среща с Външното министерство, за да може министерството да се запознае с настоящото състояние на въпроса за свободата на журналистите под управлението на китайската комунистическа партия (ККП), както и с прогреса на активистите в Китай, с гражданските права и движенията за демокрация там.

Също така, в навечерието на 4 юни т. г. Генераленият консул на САЩ в Китай се срещна с г-н Хуанг Чи, активист по човешките права в провинция Сичуан, за да научи повече за съдебния процес относно иска за компенсация от семействата на жертвите, избити по време на кръвопролитията на площада Тянанмен на 4 юни 1989 г..

Г-н Ли Динг, китайски коментатор, смята, че това поставя началото на едни положителни промени. Той призовава западните дипломати в Китай да се възползват от тази възможност да поощрят страната към демокрация, за да се трансформира политическата система на Китай.

От всички състояли се наскоро срещи между западни политически лидери и китайски активисти по гражданските права, най-ползотворна и съдържателна бе срещата в Пекин между вицепрезидента на Европейския парламент, г-н Едуард MакМилан-Скот, и двамата практикуващи Фалун Гонг. По време на своето тридневното посещение в Китай през май т. г. г-н MакМилан-Скот специално насрочи тази среща с двамата практикуващи Фалун Гонг, пострадали от бруталното преследване на ККП. Г-н MакМилан-Скот е първият западен политически лидер, който се е срещал на китайска почва с жертви на преследваната от ККП медитативна практика Фалун Гонг.

Фалун Гонг е забранена от ККП тема на разговор, когато става дума за нарушаване на човешките права в Китай. В минали диалози за човешките права в Китай западният свят преднамерено избягваше този въпрос. ККП не е освободила нито един практикуващ Фалун Гонг по каквато и да е дипломатическа причина.

След това г-н MакМилан-Скот сподели пред обществеността какво е научил от своето пътуване до Пекин: "Моите заключения са, че китайският режим е все същият брутален, своеволен и параноичен режим.". След посещението си в Пекин, г-н MакМилан-Скот изнесе речи на международни форуми в Тайван и Хонг Конг. Той изказа похвални слова относно движението за оттегляне от ККП и подчерта важността на това, да се продължават и насърчават демократичните процеси в Китай.

Тази серия от срещи между западни политически лидери и китайски активисти и дисиденти се тълкува като признак за промяна в западното общество отностно свободата и демокрацията на Китай. Г-н Ши Зангшан, експерт по китайските въпроси във Вашингтон, каза: "В миналото западни правителства се опитваха да подтикнат Китай към мирна реформа посредством развитието на икономиката, технологиите и бизнеса. Но тази политика не проработи. Китайската комунистическа партия използува технологиите и икономическите печалби за да увеличава своето потисничество на свободата в Китай и своето преследване на свободата на духовните убеждения на китайския народ.". Г-н Ши смята, че разочарованият западен свят се е обърнал към нова, по-реална и по-смислена стратегия.

Г-н MакМилан-Скот от своя страна подчерта важността на това, да се даде шанс на китайския народ. Той обеща да продължи да работи по въпроса за свободата и демокрацията на Китай и в следващите две години. Той изрази също така надеждата, че посещението му в Китай ще проправи път за неговите идеали в деликатната там действителност и ще даде надежда на китайския народ за промени в близко бъдеще.

На 25 януари т. г. 46-те страни-членки на Европейския съюз приеха с 99 на 42 гласа резолюция за осъждане на престъпленията от тиранията на комунистическите режими.

Г-н Джанг Тянлянг приема за положителен фактът, че западните политически лидери започват да осъзнават силата на китайските народ да свали от власт ККП.

Г-н Джанг каза: "Когато президентът Буш посети Китай през 2005 г., аз писах в една от своите статии, че: "Буш сега ще трябва да направи избор между един от двата Китая - този, който е под управлението на китайската комунистическа партия, и новият Китай, който сега се освобождава от тиранията на китайската комунистическа партия и поема по пътя на свободата." Всъщност, всички политици и всички китайци трябва да направят сега същия избор.".

Г-н Джанг каза, че най- вероятната причина за това, западният свят да започне да променя своята политика към Китай е "разкриването на бруталното събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг за печалба от страна на китайската комунистическа партия. Сега много правителства и техните служители се опитват да разберат каква е причината за преследването на Фалун Гонг от Китай. Разузнавателни служби в много страни по света също следят това престъпление отблизо. Това внимание ще прерастне в естествен интерес към стабилитета на китайския комунистически режим. Тези страни ще забележат обединяване на усилията от страна на китайските граждани, и най-вече на практикуващите Фалун Гонг и движението за разпространяване на „Деветте коментара за комунистическата партия”, в процеса на поощряване оттеглянето от китайската комунистическа партия и нейните дъщерни организации."  

"Всички признаци говорят за това, че политическите лидери на много страни предприемат решителни и обещаващи стъпки към дезинтеграция на китайската комунистическа партия.", заключава г-н Джанг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!