Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Епитафия за придворните ни интелектуалци

Другите народи си имат интелигенция, ние си имаме придворна творческа свита. Която е оставяна да твори изкуство, само ако е съгласна да бъде на повикване от силните на деня. Това го имаше и преди 1989 година, и тези дни. Много от културтрегерите ни всъщност не са толкова гениални в изкуството, колкото в помазването и послушанието. Но са имена, защото са удобни.

Особено преди избори това се обостря. Интелектуалци и звезди и звездички от всякакъв калибър са привиквани на чержето да подкрепят властимащите. Да си правят селфита и със сълзи на очи да твърдят, че съответният гербав кандидат е най-достойният, най-добрият и те много го харесват и ще гласуват за него.

Не че всеки няма право да мнение в политиката. Но да използваш любовта на публиката си, която е от най-различни политически сили и с различни пристрастия, за да подкрепяш някого, за когото и е материално или властово удобно, е цинизъм. Не може да осребрявате любовта и уважението на публиката си, за да сте удобни на властта! Грозно е!

Още по-грозно е, когато се види самото осребряване. Илиана Раева получи милион и нещо за залата си, днес гледам Лили Иванова, която се затръшка, че подкрепя Данчето Софийска, че й отпускат 700 лева пожизнена пенсия. Ама съвпадение сигурно, не че Иванова някога за някого нещо добро е казала. Това няма нищо общо с блестящия й глас и кариера. А е въпрос на морал.

Стоянка Мутафова, Лили Иванова, Богдана Карадочева, Васко Василев….срам ме е от вас. Вие не сте с българския народ, а с тези, които го унищожават. И въртейки се към тази партия, която е на власт. Явно парите цвят и морал нямат!

И днешното скотско положение на българите е до голяма степен плод и на тази придворна интелигенция. За мен големите таланти и гении са недоволни, те не са слуги на властта, а подчинени на съвестта си и господари на действията си!

Елена Гунчева

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!