Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се източват кредитни карти?

В последно време рязко зачестиха случаите, в които наши сънародници попадат в западни затвори по обвинения за източване на кредитни карти. Преди около месец испанската полиция арестува група от осем българи, които клонирали кредитни карти и успели да изтеглят близо два милиона евро. Задържаните действали в Мадрид и още пет-шест градa, както и на Канарските острови. За последно в Силистра бяха задържани няколко деца на магистрати, в чиито домове бяха открити компютри, кредитни карти, пари и бели платки.

В кафенето на един от големите пловдивски интернет-клубове няма много хора. Може би заради това лесно разпознавам събеседника си, който до този момент за мен е просто един прякор от чата.

Ако се върнем назад във времето, кражбите на кредитни карти ставаха чрез дублиращи клавиатури, които се налагаха върху истинските клавиатури на банкоматите.

Вече устройствата са много по-малки и не е нужна клавиатура. До скоро информацията се записваше чрез безжични камери на мини-касети. Устройството се монтира на мястото, където се вкарва кредитната карта, и то изпраща специфичен звук до компютър. Магнитните ленти на кредитните карти се разчитат звуково, тъй като информацията, която те съхраняват е аналогова. Най-лесният начин да я преобразуваш е чрез аналогово-цифров конвентор, който представлява просто един малък чип.

Този метод вече не остаря ли?

Още го ползват масово. Отиват на първата бензиностанция в Италия или Франция и монтират устройството. Най-идеалното време на годината е сега – туристическият сезон.

Как се монтира устройството?

Лесно, то просто се „закача”. Скрива се една камера за ПИН-а, която също предава безжично към определено място и така едновременно се записват кода и кредитната карта. След това касетките със записите се изпращат в България, кадрите се гледат внимателно, информацията се копира върху магнитните ленти на нови карти, така наречените „бели подложки” и се раздават на хора, които започват да теглят пари. На кредитна карта обикновено се изкарват до 1500 евро. За една седмица от едно устройство в чужбина у нас пристигат от 100 до 400 кредитни карти.

Кой доставя касетите?

Рейсовете. Като обикновени колети. Кой ще седне да ги гледа на митницата?

Кой изработва устройствата, които се закачат на банкоматите?

Правят се в България. Постоянно се усъвършенстват. Полицията разбира за някой, но веднага на негово място идва друг.

За колко пари се продава такова устройство?

Зависи през колко хора ще мине. По едно време ги продаваха за 20 хиляди евро бройката. И после 40 процента от кредитните карти за тях.

40 процента?!

Да, защото не можеш да си ги прочетеш сам. Но ако стигнеш по-напред във веригата, сега може да ти ги продадат за 2-3 хиляди евро, плюс 50-60% от кредитните карти. Ако случайно откриеш начин да си ги прочетеш сам, може и да те „потърсят”. Защото цялата далавера се държи от нашите организирани престъпници. Например преди да го застрелят, Клюна държеше няколко групи за източване. Това му беше част от бизнеса. Като цяло всичките бивши висаджии, сикаджии държат по няколко такива, само че сега се появиха няколко „частници”. Те нямат гръб и затова точно тях ги ловят. Тоя, дето го хванаха във Варна наскоро със 150 карти, беше някакъв самозванец. Като цяло всичко това е много доходно, защото говорим за чисти пари – нито продаваш, нито купуваш. Направо теглиш…

Какви са най-модерните методи за източване, защото рано или късно и този метод, за който ми разказваш, ще е отживелица?

В момента руснаците правят най-тарикатската система. И по-точно, руската мафия в Холандия. Те направо си записват данните от кабела, който свързва банкомата и системата. Те прихващат точно информацията, която им е нужна – пина, имената и т.н. Те обаче правят друг бизнес – искат от 100 хиляди до 1 милион долара, за да ти дадат карти, които са 100% сигурни. Те обаче не си дават устройствата, дават ти само карти, например всяка седмица по хиляда. Всичко се усъвършенства - докато има безкасови плащания, ще има и престъпност. Тя тепърва започва да се развива, а българинът е много лаком…

Източник/ци: Darik News (dariknews.net)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!