Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският Конгрес призна турския геноцид над арменците и наложи жестоки санкции срещу Турция

.
Източник: БГНЕС

С огромно мнозинство Камарата на представителите на САЩ гласува резолюция, с която призна масовите убийства на арменци от османските турци през Първата световна война за геноцид, предаде Би Би Си.
В резолюцията се посочва значението на почитта към паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или kd който и да е друг геноцид". Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Резолюцията бе приета с 405 "за" и само 11 "против". Председателят на Камарата, демократката Нанси Пелоси се присъедини към колегите си "с тържествено отбелязване на спомен за едно от големите зверства на ХХ век".

Председателят на Комисията за разузнаване към Камарата демократът Адам Шиф написа в Туитър: "Камарата току-що гласува за признаване на арменския геноцид - вот, за който се борих в продължение на 19 години, за да стана възможен, а десетки хиляди мои арменски американски избиратели чакат десетилетия този момент. Няма да бъдем участник в отричането на геноцида! Няма да мълчим. Никога няма да забравим."

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

Анкара остро осъди хода на Конгреса. Външният министър Мевлют Чавушоглу нарече вота "нищожен", свързвайки го с военната офанзива на Турция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия. Кюрдските сили бяха в съюз със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

Чавушоглу написа в Туитър: "Тези, чиито проекти се провалиха, се обръщат към антикварни резолюции. Кръговете, вярващи, че ще отмъстят по този начин, грешат. Това срамно решение на онези, които вкарват историята в политиката, е нищожно за нашето правителство и за хората".

Турция отрича, че е имало систематична кампания за избиване на арменци като етническа група.

Камарата на представителит също с голямо мнозинство одобри пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор като наказание за дръзкото й нахлуване в Сирия. В полза на санкциите гласуваха 403 срещу само 16 против, което е поредно предизвикателство, отправено от законодателите срещу политиката на президента Доналд Тръмп.

Пакетът предвижда ограничаване на оръжейните продажби за Анкара и затруднява достъпа на високопоставени турски служители до личните им авоари в САЩ. Доналд Тръмп се задължава на наложи ограничения срещу конкретни лица, имащи отношение към турската военна операция в Сирия и в частност турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Освен това Вашингтон се задължава да въведе ограничения и във връзка със закупуването от Турция на руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400.

На американските власти се забранява "да предоставят на правителството на Турция стоки, услуги и технологии с отбранително предназначение", ако те могат да бъдат използвани по време на операцията в Сирия. Предвиждат се санкции и срещу чужденци, опитващи се да продават военно оборудване на Турция.

Сред другите предвидени мерки Държавният департамент на САЩ, министерството на финансите и разузнавателните служби се задължават да предоставят подробна информация за активите, инвестициите и доходите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на членовете на неговото семейство.

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!