Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пентагонът потвърди масов разстрел на цивилни иракчани от щатски войници през 2005

За инцидента в град Хадита през ноември м. г., са дадени лъжливи показания, признаха военните

Първото официално разследване на Пентагона за гибелта на 24 цивилни мъже, жени и деца на 19 ноември 2005 г. в иракския град Хадита, показва че смъртта им е резултат от непровокирен разстрел от страна на американски морски пехотинци, посочва американският ежедневник The Washington Post, цитиран от агенция Reuters. Военното разследване за това как командващите морските пехотинци са реагирали на информацията за разстрела на цивилни иракчани в Хадита, прави заключението, че офицери са дали фалшива информация за тежкия инцидент на висшестоящото командване. То от своя страна не е разследвало адекватно твърденията за стрелбата, която е трябвало да породи много по-сериозна реакция от тяхна страна.

Очаква се резултатите от 3-месечното разследване по случая на ген.-майор Елдън Барджуел (Maj. Gen. Eldon Bargewell) да доведат до радикална промяна на подготовката и правилника за действие на американските войски в Ирак. Следствието по разстрела в град Хадита, разположен на около 201 км. северозападно от Багдад, в зоната на особена активност на сунитската съпротива, било водено в 2 направления – как е допуснато предаването на лъжливите доклади за случилото се по командната верига и дали висшето командване на морските пехотинци е допуснало небрежност при контролирането на действията на своито подчинени. Официалните заключения на следователите ще бъдат представени до края на седмицата.

Още преди това обаче, главнокомандващият на американските сили в Ирак, ген. Джордж Кейси (Gen. George W. Casey) се очаква да разпореди въвеждането на нов тренировъчен процес на военнослужещите за отношенията им към цивилното население и налаагнето на строг контрол за спазването на новите правила.

Разследването на ген.-майор Барджуел бе започнато, след като предварителното следствие по случая, водено от полк. Грегъри Уот (Col. Gregory Watt), открило, че иракските жертви в Хадита са загинали от огнестрелни рани, като повечето са убити с изстрели в главата и гърдите, което тотално противоречи на официалната версия на морската пехота по случая. Американските войници, участвали в инцидента твърдяли, че местните жители станали жертва на крайпътна бомба. Установените от Уот факти обаче били пазени в тайна от широката общественост.

В ход е и още едно разследване по случая на Военноморската криминална следствена служба (Naval Criminal Investigative Service), което се очаква да завърши това лято. Запознати с хода му военни източници посочват, че в резултат могат да бъдат повдигнати обвинения в убийство, даване на фалшиви показания и немарливост по служба.

Президентът на САЩ, Джордж Буш изрази дълбоката си загриженост във връзка с обвиненията срещу американски войници за разстрела на мирни иракски граждани и заяви пред журналисти във Вашингтон, че ако тези факти бъдат потвърдени, виновниците ще понесат съответното наказание. Буш вече бил обсъдил въпроса с началник-щаба на Въоръжените сили на САЩ, ген. Питър Пейс.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!