Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Социологът Райчев обяви: България вече е Африка. Излезте всички да гласувате. ГЕРБ имат точно

България заприлича на африканска страна, в която по време на избори вождовете се договарят и разнасят чували с пари, за да спечелят изборите. Не е гарантирано, че ГЕРБ купува гласове в София, но е 99% сигурно. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Андрей Райчев.

„Главното впечатление от изборите е купуването на гласове и корпоративният вот. Има цели секции, в които се гласува 90 на сто, в София в цели райони ГЕРБ има 2000 гласа, а всички други – общо 200. Това е очевидно купено“, коментира той.

След като водещият го пита гарантирано ли е това, социологът каза „заварвате ме с ръка във вашия джоб и ме питате крада ли ви портфейла“. „Не е гарантирано, но е 99 на сто. Няма социологическа агенция, която да мери съотношението между ГЕРБ и БСП на такова гигантско разстояние“, добави дой.

ГЕРБ запазиха позицията си на доминираща политическа сила, няма кой знае какво разместване след изборите, подчерта Райчев и добави, че има несъответствие между съотношението между първата и втората политическа сила и резултата.

„Вижте профила на Йорданка Фандъкова и ще видите какви са гласоподавателите – това са по-заможните хора с по-високо образование, а тя води всички останали кандидати по процент на хората с начално образование, които са гласували за нея”, обясни Райчев.

Според Цветозар Томов практиките с купуването на гласове се разширяват, но няма невинни партии в това.

„Купуват гласове всички партии – където могат и колкото могат. Не бих го приписал на определена партия, а на политическия манталитет на българите”, коментира социологът.

„Купуват гласове тези, които могат да си го позволят финансово. Водещата партия в купуването на гласове не е нито ГЕРБ, нито БСП, а ДПС“, подчерта той.

„Естествено властта е по-могъща финансово от опозицията. Това е елементарно. Въпросът е какво да правим. Ако оставим така нещата, след два – три избора, ще сме с африканска работа. Някакви вождове се договарят, разнасят чували и всичко приключва. Единственият лек срещу това е хората да излязат и да гласуват. Нищо друго не помага. Опитат се да преброя колко са купените гласове“, заяви Андрей Райчев.

„В София купените гласове са между 10 000 и 20 000, те ще се решаващи, ако не излизат хората да гласуват. В София сме около 1 милион гласоподаватели, а гласуват по-малко от половината. Достатъчно е да излязат още 200 000 души и купените гласове няма да играят никаква роля“, подчерта той.

Според Цветозар Томов в София и областните центрове влиянието на тези практики е по-слабо, те обаче решават изборите в по-малките общини.

Много е трудно да се каже дали протестният вот ще надделее над антикомунистичекия, но има реални шансове да се случи, заяви Райчев.

Фандъкова е фаворит за спечелване на изборите, каза пък Томов. Разликата ще е около 15 процента, прогнозира той.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!