Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всичко в името на кражбата? „Озеленяване“ сериозно се озеленило

Множество финансови злоупотреби са установили служители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ при проверка на дейността на столична общинска фирма "Озеленяване" ЕАД, съобщиха от МВР.

Действията са наблюдавани от Върховна касационна прокуратура /ВКП/, като изключително съдействие на антимафиотите са оказали служителите от отдел "Инспекторат" към Столичната община.

Щетите от констатираните финансови нарушения от октомври 2004 г. до края на 2005 г. надхвърлят 600 000 лева, посочват от МВР.

През този период изпълнителен директор на дружеството е Любомир Ников, а негов заместник - Ружа Михайлова. В момента и двамата са отстранени от длъжност.

В хода на извършената проверка е установено, че дружеството е изразходвало гориво, използвано единствено за лични нужди, в размер на 50 000 лева.

Изпълнителният директор е ползвал за служебните нужди на общината три луксозни автомобила - два "Мерцедес" и "Порше". Фактурите за закупеното на едро гориво, използвано за собствени цели, е осребрявано от касата на общинското дружество.

Ников и Михайлова са слагали подписите си върху договори за закупуване на горива, сключени с фирми "фантоми". Издадените фактури от тези фирми за продадено гориво също са били осребрявани от общинския бюджет.

Проверката е установила, че срещу същите тези фирми са образувани редица досъдебни производства. 105 000 лева е платила Столичната община за това, че са били представени фактури за закупуване на гориво, но на практика гориво не е постъпило.

Изпълнителният директор е сключвал договори с различни фирми за ремонт на автомобилите на дружеството. Оказва се, че ремонтна дейност не е осъществена, а сочените в документите автомобили, които е трябвало да бъдат ремонтирани, са били спрени от движение. Така те на практика не са били използвани от общинското дружество, допълват от МВР.

За разминаване между реално извършените ремонтни дейности и реално фактурирани, общината е ощетена с близо 16 000 лева.

С решение на изпълнителния директор на дружеството е бракуван бетонов възел, който впоследствие е продаден на частна фирма на стойност 6000 лева. Седмица по-късно той е препродаден на друга фирма за 10 пъти по-висока цена. В момента бетоновият възел е в експлоатация и работи за нуждите на последната фирма, която го е закупила.

Извършената проверка е констатирала, че 44 000 лева от общинската каса "изчезват" за гориво смазочни материали, които никога не постъпват в складовата автобаза. По аналогичен начин по документи за 54 000 лева са закупени рекламни материали, но такива материали липсват.

125 000 лева "потъват" в графата строително-монтажни работи, а от закупените по фактура 177 тона изкуствена тор, необходима за разсаждане, само един тон е постъпил и е използван за озеленяване.

През тези две години Ников и Михайлова са наемали фиктивно хора на работа, главно пенсионери, които реално са получавали заплати. В същото време дружеството е натрупало задължения към Националната агенция по приходите от неплатени осигуровки в размер на 150 000 лева.

Тъй като са констатирани още множество нарушения, свързани с управлението на фирмата, Софийска градска прокуратура е разпоредила да бъдат извършени ревизии и проверки от Агенцията по държавен вътрешнофинансов контрол и оперативен контрол към НАП, допълват от МВР.

Всички материали по случая са предоставени на Софийската градска прокуратура за образуване на досъдебно производство.

Източник/ци: Dnes.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!