Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антиоксидантите безсилни срещу рака

Преди учените са смятали, че витамините, притежаващи способността да предотвратяват окислителното повреждане на клетките (или антиоксидантна активност), оказват профилактичен ефект по отношение на злокачествените образувания в храносмилателния тракт.

Датски учени са изследвали 170 хиляди пациенти с повишен риск от развитие на ракови образувания са били изследвани в продължение на 20 години. В 14 поредни независими клинически изпитания са били изучавани атниоксидантните свойства на витамините А, С, Е, микроелемента селен и много други вещества. Учените са установили, че всички антиоксиданти освен селена не са ефективни по отношение на профилактиката на раковите заболявания, а за способността на селена все още няма достатъчно доказателства.

"Противораковите" свойства на витамините А, С и Е са само непотврърдена научна хипотеза, която се преексплоатира от много производители на витамини и хранителни добавки", твърдят датските специалисти. Антиоксидантите блокират вредното действие на радикалите на кислорода върху съдовете и заради това преди време е била издигната хипотезата за ефективността на антиоксидантите в предотвратяването на някои ракови образувания.

Данните от доста изследвания показват, че в популациите, използващи в голямо количество плодове и зеленчуци, които освен всичко останало са богати на естествени антиоксиданти, честотата на ракови и сърдечно-съдови заболявания е значително по-ниска. Във връзка с това някои учени обаче предполагат, че антиоксидантите действат само в натурален вид. Що се отнася до рака на дебелото черво, задстомашната жлеза, стомаха и хранопровода, то по данни на датските учени, витаминизираните антиоксидантни хранителни добавки не притежават положителен ефект.

Много диетолози също не приемат антиоксидантите и смятат, че приемането на антиоксидант от пациент от групата на риска няма нищо общо с ежедневното приемане на множество антиоксиданти от практически здрави хора. Същевременно специалистите от Дания предупреждават, че изнесените от тях данни касаят действието (или по-скоро липсата на такова) на антиоксидантите спрямо злокачествените ракови образувания и не бива да влияят върху мнението на хората за доказаната ефективност на редица антиоксиданти.

Например, витамините С, Е и лутеинът са доказано полезни в профилактиката на възрастовите заболявания на очите, калцият и витамин D - в профилактиката на остеопорозата и рака на дебелото и право черво, омега-3 ненаситените мастни киселини намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, а фолиевата киселина е средство за профилактика на вродени дефекти на нервната система.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!