Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разузнаването се окопа около документи на ДС за Георги Марков

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е обжалвал решението на Софийския градски съд, с което съдът го задължи да предостави достъп до ключови документи на бившето Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност, свързани с убийството на писателя Георги Марков през 1978 г.

Делото беше заведено от журналиста на вестник "Дневник" Христо Христов, съобщиха от всекидневника.

В жалбата на ръководителя на разузнаването до Върховния административен съд (ВАС) се иска отмяна на решението на СГС, поради недопустимост. Киров твърди, че липсва законова уребда за изискване на информация от службата, а в Закона за достъп до обществена информация службите за сигурност не са посочени като задължени страни.

НРС е правоприемник на ПГУ и съгласно Закона за защита на класифицираната информация тези документи трябваше да бъдат предадени на държавния архив през 2003 година.

На 16 април тази година състав на Софийския градски съд с председател Хайгуша Бодикян постанови, че директорът на НРС не е изпълнил разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация за разсекретяване на архивни материали и предоставянето им в Държавния архив.

Съдът отмени мълчаливия отказ на ген. Киров и го задължи да предостави достъп до исканата информация.

Журналистът, който е автор на документалната книга "Убийте Скитник", посветена на случая Георги Марков, заведе делото през октомври 2004 г., след като на искането му за достъп отправено чрез президентската администрация последва мълчалив отказ от страна на ген. Киров.

През май 2004 г. журналистът осъди във Върховния административен съд тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов за отказ до други документи по случая Марков от архива на МВР.

В началото на май Христо Христов съобщи, че е получил анонимни заплахи. Непознати мъже на два пъти се обадили на негов познат с посланието „да спре медийните си изяви, за да не стане нещо лошо“.

Източник/ци: Dnes.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!