Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невероятен УСПЕХ! Свободна Европа: 49.1% от неграмотните и необразованите в София са гласували за Фандъкова!

петимаCC4C3E01-51E0-4632-ABDF-B46A4F7CC813_w1023_r1_s

Ако София принадлежеше на хората под 30 години, балотажът следващата неделя щеше да е между Йорданка Фандъкова и Борис Бонев. Така излиза от данните на „Галъп Интернешънъл“, които показват кои възрастови групи как са гласували.

Бонев е спечелил 32.8% от гласовете в най-младата възрастова група (18-30 години), следван от Фандъкова, която е привлякла 26.6% от тях. Нататък следват Манолова с 13.1 %, Борислав Игнатов с 12.2 % и Ангел Джамбазки с 3.3 %. Най-младата София очевидно не вижда кандидатите по начина, по който ги виждат всички останали.

Що се отнася до софиянците, които са над 30 години, те са подредили кандидатите точно в реда, посочен и от екзит пола след първия тур.

Ако София принадлежеше на висшистите, балотажът другата неделя пак щеше да е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. За тях са гласували съответно 33.1 % и 22.5% от избирателите с висше образование. Нататък предпочитанията на най-образованите хора следват общия вот, като 17.2% сред тях избират Борислав Игнатов, 14.7% – Борис Бонев, а 3.8% – Ангел Джамбазки.

Що се отнася до най-неграмотните – тези, които имат основно и по-ниско образование, 49.1% от тях избират Фандъкова, поставяйки на второ място поравно двама кандидати – Мая Манолова и Борис Бонев, с по 20%.

Гласуването по етнос, на свой ред, показва, че Ангел Джамбазки е единственият кандидат, за котото не са гласували нито роми, нито турци. По данни на „Алфа рисърч“ малцинствата в София са гласували по малко за всеки друг от кандидатите, но не и за кандидата на ВМРО.

Къде са отишли гласовете на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок

Цяла изборна вечер политолози и социолози се опитваха да формулират основния извод от тези избори, в които ГЕРБ отново победи, но не със същата убедителност, с която това ставаше по-рано. Една част от разбивката на „Галъп Интернешънъл“ илюстрира точно това:

Йорданка Фандъкова е била подкрепена от 63.7% от хората, които са гласували за нея през 2015 г. Останалата част от предишните й избиратели сега са предпочели Мая Манолова (10.5%), Борис Бонев (7.9%), Борислав Игнатов (7.8%), Ангел Джамбазки (3.3%).

Данните на „Алфа рисърч“ предлагат по-мека картина, но и въпросът е бил зададен по друг начин. От тяхното изследване излиза, че 84% от хората, гласували в неделя за Йорданка Фандъкова, са избиратели на ГЕРБ.

Сред избралите Мая Манолова, на свой ред, 70% са симпатизанти на БСП. Сред избралите арх. Игнатов 82 % са избиратели на „Демократична България“. Борис Бонев от „Спаси София“ се оказва единственият кандидат, чиято основна подкрепа (65%) идва от по-рано негласували или от хора, подкрепяли по-маргинални партии.

Ако София беше на твърдото „синьо“ ядро, на балотаж щяха да отидат Борислав Игнатов и Борис Бонев, но силите им щяха да са твърде неравни – в неделя за арх. Игнатов са гласували цели 68.8% от онези, които преди четири години са предпочели кандидата на тогавашния Реформаторски блок (Вили Лилков). И само 16.4 % от тях са дали сега гласа си за кандидата на „Спаси София“ Борис Бонев.

Източник: Свободна Европа

svobodnaevropa.bg

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!