Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Малка тесла, но навреме: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Боклука стана по-скъп след изборите

Гинка Чавдарова: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие. Това е мнението на Гинка Чавдарова, експерт, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което тя изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления“, коментира тя парите на общините. „Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите“.

Според Чавдарова един от големите източници на напрежение е таксата за битови отпадъци.

„Очертава се почти двойно нарастване на задължителните по закона за управление на отпадъците отчисления. От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година“, пресметна тя и посочи идеята на Националното сдружение на общините, което се опитва да договори по-плавен преход.

Бившият изпълнителен директор на НСОРБ подчерта значението на малкия и средния бизнес в малките общини.

„Малкият и средният бизнес дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат“, посочи Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира ресурс, за да подпомага финансово общините в по-затруднено положение. 

Целия разговор гледайте тук

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!