Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свободна Европа с още по-шокиращо разкритие от апартаментите на Цецо. ГЕРБ и ДПС си смениха

Автор: Полина Паунова, „Свободна Европа“

„В Хасково Хелоуин дойде по-рано„. Това написва в личния си „Фейсбук“ профил кандидатът за общински съветник в областния град и журналист Георги Пеев в нощта на изборите. Думите му предшестваха официалното съобщение, че Станислав Дечев (ГЕРБ) е новият кмет на града. Според окончателните данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) той печели изборите на първи тур с 51,42%. За него са гласували точно 17 786 души.

На фона на безапелационната победа, коментарите на Пеев и други жители на града загатваха, че въпросният резултат се дължи на нещо повече от лична харизма и партийна агитация. На нещо, което е скрито под маската на успеха.

Ти на мене, аз на тебе

Проверка на „Свободна Европа“ в резултатите от секциите в областта сочи недвусмислено – успехът на ГЕРБ там до голяма степен се дължи на ДПС. Движението за първи път от десетилетия не номинира свой фаворит, въпреки традиционно силните си резултати. Но защо някой не би издигал свой кандидат точно там, където би могъл да отиде поне на балотаж, както се е случвало преди?

В Хасковска област има още един странен случай от подобно естество. Става дума за община Маджарово, където Милко Армутлиев от ГЕРБ управляваше до момента три мандата, но изведнъж беше оттеглен без обяснения. Така в Маджарово, която е смесена община, управляващата формация не номинира никого, но пък издигна листа със съветници и след вота в неделя се оказа втора политическа сила в града.

Липсата на кметска номинация обаче сведе избора в Маджарово до избор между ДПС и БСП. Така Ерджан Юсуф от ДПС взе 77,79%. И също като кандидата на ГЕРБ в Хасково седна в кметския стол още на първи тур.

До момента нито ГЕРБ, нито ДПС са обяснявали официално кое е наложило да се въздържат от номинации в традиционно силни за тях населени места. В началото на процеса на номиниране ДПС твърдеше, че за „Хасково още няма избран кандидат“, но после темата заглъхна. По същата схема ГЕРБ в Маджарово тихомълком оттеглиха своя кмет, въпреки че регистрираната от тях листа е получила подкрепата на 24.49% от гласуващите в общината и е втора политическа сила, сочат данните на ОИК.

Продължението четете ТУК

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!