Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фандъкова на крака при "Демократична България": Не съм искала подкрепа! Говорихме за проекти... – НИЩО ДРУГО!

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова е била в централата на "Демократична България", за да преговаря за подкрепа за втория тур на местните избори в неделя.

Това научи Епицентър.бг от централата на ГЕРБ. 

Йорданка Фандъкова била придружена от Марина Едрева, която бе шеф на съветниците от управляващата партия, а сега е четвърта в листата за съветници на вота. 

Срещата се е състояла в 15 часа и е била по инициатива на Фандъкова.

Лидерите на ДБ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов отказали да дойдат в централата на ГЕРБ, тогава Фандъкова заявила, че няма проблем за нея да отиде при тях. 

Още нощта след първия тур на изборите Фандъкова даде да се разбере, че е готова да преговаря с представителите на десницата.

"Днес София показа, че е дясна" - това бяха първите думи на Фандъкова пред медиите на 27 октомври вечерта.

И добави: "Готова съм на разговор с десните партии!". 

Вчера от Демократична България заявиха, че няма да подкрепят нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова на втория тур на изборите за кмет на София, обяви Христо Иванов. Причината - не излезли на протест заедно с тях срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев и кандидата им Борислав Игнатов на Орлов мост. 

"На тези протести не бяхме подкрепени нито от госпожа Манолова, нито госпожа Фандъкова. И от тази гледна точка не можем да застанем зад никоя от двете като носител на дълбинната промяна в страната", отсече бившият правосъден министър от предишния мандат на ГЕРБ.  

Не така категорично се изказа лидерът на ДСБ Атанас Атанасов на пресконференцията, която "Демократична България" даде след първия тур на местните избори. "Нашите избиратели са високообразовани и интелигентни, и най-важното - свободни хора. Ние не можем да ги заведем като едно стадо някъде. Те ще преценят по какъв начин да изразят своя вот", каза Атанасов, но веднага добави: "Не призоваваме хората да не гласуват!"  

"След тяхното решение не съм искала подкрепа, не съм влизала в договорки", заяви Фандъкова след срещата. 

"Но ние трябва да работим заедно в Общинския съвет, нормално е да споделим политиките си за София първо с партиите, с които сме  семейството на ЕНП. Не сме искали подкрепа. Знаем какво е решението на лидерите на ДБ, а какво ще решат хората, ще видим в неделя", обясни Малина Едрева. 

Тя разкри, че Фандъкова се е срещнала вчера и с екипа на "Спаси София", чийто представител Борис Бонев направи феноменален резултат на първия тур като спечели над 10% от вота на софиянци и си осигури място в СОС. 

Според окончателните резулати на ЦИК, мнозинствоно в СОС може да бъде съставено от общинските съветници на ГЕРБ-СДС и ВМРО - заедно те имат необходимите 31 от общо 61 съветника.

В опозиция остават: "Демократична България " с 12 съветника, "БСП за България" с 15, "Атака" с 2 и Борис Бонев - общо 30.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!