Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай не издържа теста за религиозната търпимост

Ватикана нарече назначението на двамата китайски епископи без одобрението на Папа Римски „сериозно нарушение на религиозните свободи” и намекна, че заради това ще последват сериозни санкции.

В заявление на представител на Ватикана бе казано, че Папа Римски Бенедикт XVI бил дълбоко опечален от известието за новото назначение.

„Светият Отец говорил за това с дълбоко недоволство” – съобщи Associated Press, предавайки думите на представителя на Папа Римски, Джоакин Наваро-Волса  „Това представлява сериозна заплаха за единството на църквата, заради това... ще последват сериозни санкции, а именно – отлъчване на виновниците от Църквата, в конкретния случай назначените епископи”. Той добавил, че Ватиканът „по-рано се надявал и предполагал, че подобни презрени събития са останали в миналото”.

Преди две седмици Ватикана отклони полагането на Ма Инлин в сан епископ в югозападния град Кунмин, подлагайки на съмнение неговата духовна готовност за новата длъжност. Отношенията между Пекин и папския престол се обтегнаха след като друг човек, Ли Синхун, бе определен за епископ в провинция Анхуей, отново без разрешението на Ватикана.

Упълномощената от правителството в Китай Католическа църква официално не приема Папа Римски като свой най-висш лидер, докато цялата дейност и назначенията изцяло се управляват от комунистическата партия. Тези, които продължават да поддържат връзки с Ватикана са принудени да бъдат в нелегалност и да се изповядват в нелегални църкви.

През 2002 година Freedom House, една от най-старите организации в САЩ за защита на човешките права, обнародва седем „конфиденциални” документи, които хвърлиха светлина върху плашещи детайли за религиозното преследване в Китай. Един от представените документи от офиса на Отдела за обществена безопасност в Анхуей, утвърждава, че Ватикана подстрекава китайските католици към метежи, заявявайки: „Ватикана и досега чака всяка възможност да се намеси във вътрешните дела на Католическата църква в нашата страна”.

И добавя, че папският престол възнамерява „да саботира стабилността в Католическата църква”, разрешена от правителството. В документа се призовава към сериозни мерки за контрол, по подобие на разклонената шпионска мрежа, наречена от секретни агенти „сърцето и душата” на „скритата борба”. Официално в Китай е забранено на децата да бъдат кръщавани, да получават религиозно образование или публично да посещават религиозни служби. Регламентиращият закон изисква църквите да се въздържат от разговори за Второто пришествие на Христос, историите за Възкресението и Светия Дух.

Официалните връзки с Ватикана бяха скъсани през 1951 година, наскоро след като комунистическата партия идва на власт. Последователите на неофициалните „домашни църкви”, наречени така защото конгрегациите са в частни домове, нерядко са подложени на гонения, изпращани в трудови лагери без съдебно разрешение и така също са известни и много случаи на прилагане на мъчения срещу тях, съобщи Amnesty International.

превод: Екатерина Попова, София

Източник/ци: Великая Епоха (epochtimes.ru)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!