Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първи май: Чий е този ден?

В България първият опит за празнуване на Международния ден на труда се прави през 1890г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893г. в София, Пловдив и Видин. За първи път е обявен за официален празник през 1939г., а от 1945г. се чества официално всяка година. Празникът е годишнина от стачката през 1886 на 340 000 работници в Чикаго, САЩ. През 1889г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890г.

Ленин пръв прави 1 май официален празник през 1918г. (КзоТ РСФСР), Сталин го удължава до 2 май през 1928г. (ЦИК СНР СССР), а Хитлер го обявява за официален ден на труда в Германия през 1933г. и с типичната цинична оперативност на NSDAP на 2 май 1933г. забранява всички профсъюзи.

Последните двама червенознаменни братя имат обща история и остават ненадминати във вечната ранглиста по избиване на хора, макар амбициозните PATRIOTи от Новия свят да ги настигат с трескави темпове.

А хората все още помнят дните, когато местният партиен секретар или гаулайтер  подбираше под строй хората да размахват послушно байрчета и да слушат мозъкопромиващата демагогия на местни оядени оратори и да викат „капеесес-бекапе” или „хайл-хитлер”, щото всичко друго бе забранено, а куките бият.

Обаче паметта и библиотеката на някои не е толкова къса, че да стига само до 1918г., 1933г. или 1944г.. Денят, който днес се нарича с нищо незначещото „Празник на труда”, е и ще си остане паметен ден за съпротивата на обикновените хора срещу полицейската държава. Нещо, за което с днешните фенове на КПСС и NSDAP няма и не може да има разговор. Даже комунистическите историци не премълчават, че решението на Втория интернационал от 1889г. за ежегодните демонстрации на 1 май е в памет на демонстрантите от площад Хеймаркет, Чикаго през 1886г..

На 1 май 1886г. в Чикаго е свикана обща стачка, която издига „утопичното” искане за 8-часов работен ден. Стачниците за кратко време достигат 65 000 души. Полицията, подпомогната от детективска агенция Пинкертън, напада мирния протест, стреля и ранява над 200 души и убива няколко от тях.

На 4 май е свикана демонстрация срещу полицейското насилие. Сблъсъците стават ожесточени, на Хеймаркет избухва бомба и убива един полицай на място, а седем други умират по-късно. Атентаторът не е заловен, но за сметка на това биват арестувани и осъдени осем анархисти.

Източник/ци: dir.bg и indymedia.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!