Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво измерват IQ-тестовете? "Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!"

"Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!"

Тестовете за интелигентност (IQ) често се използват като мерило за умствените способности на човек. Но фактът, че съществуват много видове тестове за интелигентност, подсказва, че не е редно да се генерализира от отделен IQ тест за интелигентността на човек. Всъщност, какво е мнението на експертите по този въпрос?

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу. Той изправя едни срещу други девет университетски дипломанти и девет самоуки младежи в състезание за интелектуално превъзходство. Наградата: престижна позиция в корпорацията “Тръмп”.

Специалисти казват, че шоуто всъщност е направило много повече от това да бъде отправна точка за блестяща кариера. То всъщност е станало мизансцен на един от най-дълго водените спорове за човешкото поведение, а именно – когато става въпрос за интелигентността, кой фактор има по-голямо значение – природата или възпитанието? И по-специално – дали нашата генетична заложеност да заучаваме, измервана чрез коефициента ни за интелигентност и понякога чрез нивото ни на образование, са по-определящи от здравия разум и предизвикателствата на живота, за да се научим как да живеем интелигентно.

Отговорът може да ви изненада! “Съвременните проучвания показват, че минимум 52% от нашата интелигентност е базирана на нашата среда, така че мозъкът непрекъснато се променя, учейки нови неща през цялото време”, казва Франк Лоулис, говорител на американска организация за младежи с висок коефициент на интелигентност.

“За сравнение - казва Лоулис - IQ-тестовете измерват единствено това, на което сме били научени и не са истински показател за нашия потенциал да учим от средата”. “Интелигентността, всъщност, е много широко понятие, включващо дали знаем как да използваме способностите си да успяваме в света, а това е нещо, което може и да не подлежи на измерване”, добавя той. Други специалисти отиват още по-далече, когато става въпрос за значението на IQ-резултатите.  

“Стандартните IQ-тестове измерват много тесен диапазон от способности и това, което те наистина измерват, е всъщност инертно”, казва професорът по психология в Иейл - Робърт Стърнбърг.

Още повече, допълва той, това, което тестовете не успяват да измерят, е много по-важно от калкулирания сбор точки,  и Стернберг го нарича “умствени способности на здравия разум”. Те са необходими като минимум на природно интелигентните хора за да постигат някои от най-важните неща в живота.

“IQ-тестовете не измерват способността ви да мислите, която е съществена за всеки аспект на успеха”, е заключението на Стернберг.

Източник/ци: actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!