Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вселената в своята първа трилионна част от секундата

Времевата линия на живота на Вселената

Времевата линия на живота на Вселената (снимка НАСА).

След Големия взрив, за немислимо кратък промеждутък от време – една трилионна част от секундата – Вселената се е превърнала от микрокосмически обект в нещо колосално, многократно превишаващо всяка наблюдаема част от Космоса, т.е. Вселената е претърпяла инфлация, бе обявено на специална пресконференция на НАСА.

За първи път учени успяха да получат експериментално потвърждение на инфлационната теория за еволюцията на Вселената. Това откритие има огромна научна стойност.

Информацията е получена с помощта на космическата сонда Wilkinson, по-известна с абревиатурата WMAP. Тя е успяла да фиксира флуктациите на микровълновото излъчване, родено почти “мигновено” – примерно на около 300 хиляди години – след Големия взрив.

Откритието е свързано с т.нар. “поляризационен сигнал”. В повечето електромагнитни вълни напречните колебания на електрическото поле са равномерно разпределени във всички направления, а поляризация има когато има нарушение на това равномерно разпределение. Поляризираната светлина възниква при отражение и разсейване, a астрономите твърдят, че фоновото микровълново излъчване е поляризирано поради втората причина. Учените отбелязват, че фиксирането на “поляризационния сигнал” е било много сложно защото той е милиарди пъти по-слаб от слънчевото излъчване и няма конкретен източник.

Според астрофизиците сега вече може да бъде обяснена асиметрията и анизотропията във Вселената, т.е. фактът за нееднородността на Космоса. Една от причините за това е относително малките “случайни отклонения” в първичната материя, които при инфлация са довели да възникване на гигантски нееднородности. Едно от следствията на такива случайни събития (наречени квантови флуктации) е появяването на галактиките, звездите и планетите.

“Данните свидетелстват в полза на инфлацията” - заяви физикът, съобщил за откритието, д-р Чарлз Бенет (Charles Bennett) от Университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins) в Балтимор. “Поразителното е, че изобщо можем да говорим за нещо, което се е случило през първата секунда от съществуването на Вселената” - отбеляза д-р Бенет.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!